З 1 січня Україна почала імпортувати електроенергію

З 1 січня Україна почала імпортувати електроенергію.

З 1 січня Україна почала імпортувати електроенергію. Фото: focus.ua

Події
12 сiчня 2023 08:39

З 1 січня 2023 року розпочався імпорт електроенергії до України з Європи. Наразі його обсяг невеликий, проте Міненерго розраховує на збільшення.

Про те, що до України імпортують електрику, розповів міністр енергетики Герман Галущенко, пише "Інтерфакс-Україна".

"Більше того, ми зробили можливість для підприємств закуповувати, і це відповідно впливатиме на постачання та їхнє можливе обмеження у постачаннях", – сказав міністр.

Галущенко зазначив, що обсяги імпорту залежатимуть від ситуації з ремонтами та входження в роботу енергосистеми блоків найближчими днями. Крім того, зараз багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть.

На сьогодні питанням імпорту займаються багато трейдерів – не лише державний "ЕКУ", а й приватні "ЕРВ", група "ДТЕК".

За словами Галущенка, Міненерго погодило комерційні перетоки між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) в обсязі 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень.

Зазначимо, цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірній піковий період, проте залучення імпорту значно знижує обсяг небалансу.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що наразі в енергосистемі України зберігається дефіцит, який ускладнюється з кожним градусом холоду. Кожен градус холоду додає додаткове навантаження, що потребує залучення нових об'єктів генерації.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах