Отримай відповідь: чи можна силоміць затримувати чоловіків і везти до військкоматів

Отримай відповідь: чи можна силоміць затримувати чоловіків і везти до військкоматів.

Отримай відповідь: чи можна силоміць затримувати чоловіків і везти до військкоматів. Фото: facebook.com/OOTCKSP

Події
24 сiчня 2023 15:28

В Одесі люди у формі затримують чоловіків і силою заштовхують до машин швидких, поліції та звичайних микроавтобусів. Відповідні відео протягом останніх тижнів публікують місцеві паблики, а місцевий центр комплектування та військове керівництво підтвердили такі дії. Вивезення чоловіків до центрів територіального комплектування силою може кваліфікуватися як кримінальний злочин. Про це розповів адвокат із Одеси Дмитро Ткаченко, передає Суспільне.

При цьому всі військовозобов'язані повинні самостійно прийти для звіряння даних. Але просити документи на вулицях співробітники військкоматів права не мають, як особисто виписувати повістки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Справді, практика така, що людині можуть запропонувати сісти в транспорт і проїхати в центр комплектації, але вона може відмовитися від цього, сказати, що вона з'явиться відповідно до дати, вказаної на порядку денному. Що ж до того, що ми бачимо, то подібний напрямок людини у транспорт і вивезення у невідомому напрямку може бути кваліфікований як кримінальне порушення", - каже адвокат.

Такі дії порушують 146 статтю Кримінального кодексу України та вважаються викраденням. Людина, яка постраждала від цього, може звернутися до поліції.

Зазначимо, що, за словами прес-секретаря ОК "Південь" Наталії Гуменюк, якщо військовозобов'язані самі не приходять до військкомату, то він може бути додатково запрошений для проведення цієї роботи. Йдеться про медичний огляд, документальне оформлення, звіряння особистих даних та виконання подальших розпоряджень відповідних посадових осіб територіального центру комплектування. Якщо він підлягає мобілізації, він повинен пройти підготовку і може бути відправлений до підрозділу.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах