Ціни на цибулю в Україні можуть ще зрости: в чому причина

Ціни на цибулю в Україні можуть ще зрости. Фото:pexels.co

Ціни на цибулю в Україні можуть ще зрости. Фото:pexels.co

Події
26 березня 2023 16:55

Ціни на цибулю різко зросли, і цей факт досить швидко стурбував українців. І якщо раніше її можна було купити, віддавши 30 гривень за кілограм, то зараз доводиться віддавати близько 50-60 гривень.

Як виявилося, дана ціна може ще зрости і очікувати на зменшення вартості цибулі не доводиться.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Експерт Світового банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова зазначає, що це не перше суттєве подорожчання – таке вже було у 2019 році. Тоді вартість цибулі піднялася до 28 гривень за кілограм.

Як і тоді стрімке подорожчання цибулі, викликане цього року значним дефіцитом. Україна тимчасово втратила Херсонську область, де вирощувалося близько 80% усієї української цибулі. Також не змогли повноцінно зібрати врожай у Миколаївській та Одеській областях.

Однак основна причина подорожчання цибулі – це тривалі бойові дії та окупація Каховки.

Варто зазначити, що з березня до грудня 2022 року Україна імпортувала 94 000 тонн цибулі.

В основному Україна купувала цибулю у Польщі, Єгипті, Туреччині, Нідерландах, Білорусі, Туркменістані (постачання йшли через РФ). Через війну імпорт із Білорусі та Туркменістану припинився. Торішня посуха в Нідерландах спричинила дефіцит цибулі в цій країні. Туреччина ж восени запровадила серйозні обмеження на експорт.

Для України залишилося кілька варіантів для імпорту – переважно цибуля з Єгипту та Польщі. Влітку 2022 через посуху виробництво цибулі в ЄС впало до найнижчого рівня за останні роки, а поточні ціни стали рекордними для багатьох країн.

Фахівці зазначають, що покрити нинішній дефіцит цибулі буде швидко неможливо.
Потенціал зростання цін на цибулю ще не повністю вичерпано, хоча падіння попиту стримуватиме попередню динаміку, вважають експерти.

Зростання ціни на цибулю, найімовірніше, продовжуватиметься. Істотно цибуля подорожчає перед Великоднем, а далі – на початок літа, ціни піднімуться незначно.

За матеріалами Ліга Бізнес.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах