У соцмережах розповідають про загадковий шум в Одесі

У соцмережах розповідають про загадковий галас в Одесі.

У соцмережах розповідають про загадковий галас в Одесі. Фото: SergeyNivens/Depositphotos

Події
30 березня 2023 17:04

Останні кілька днів у соціальних мережах одесити розповідають про гучні звуки в небі, схожі на гуркіт труб або скрегіт металу. При цьому в небі не було авіації, ні дронів чи ракет. Так, незвичайний звук помічали до різних частин міста і навіть записали його на відео.

Існує кілька версій про природу походження даних звуків. Самі одесити вважають, що гул пов'язаний з тим, що за Пересипом знаходиться опалювальна труба і часто такі звуки. Тим більше, що ТЕС зупиняє роботу через кінець опалювального сезону.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації



Також є й цікавіша версія. Як повідомив учений сейсмолог, заступником директора Інституту геофізики НАН Олександр Кендзера 24 каналу, основними версіями походження звуку слід розглядати коливання літосферних плит. Однак це не обов'язково пов'язане із цим. Встановити причину сейсмічної напруги досить складно.

За словами вченого-сейсмолога, у населених пунктах цей гул може налякати людей, адже він схожий на те, як їде важкий автомобіль, а низькі частоти сприймаються як вібрації.

"Цей гул – це може бути одним із провісників землетрусу, але навіть якщо всі провісники в купу зібрати, все одно сказати ніхто не зможе точно, коли буде наступний землетрус",
– зазначив Олександр Кендзера.

Вчений пояснив, що геодинамічні процеси відбуваються на великих глибинах, переміщення у цих зонах майже непомітні – кілька міліметрів на рік. Однак, якби українські вчені мали прилади, які фіксували ці рухи, можна було б відстежувати ці зміни.

А оскільки їх немає, точно сказати, що ці звуки – це провісники землетрусу – не можна.

"Коливання землі можуть бути навіть від того, що вітер дме, тиск весь час змінюється. Якщо він змінюватиметься ритмічно, "звучатиме" Земля. Боятися того, що щось гуде, не потрібно. Це природне явище", - наголосив сейсмолог..

Але додав, що це поки що не вказує на те, що незабаром станеться землетрус.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах