Наймасовіша атака дронів на Одеський регіон за час війни: подробиці нічного удару окупантів

Наймасовіша атака дронів на Одеський регіон за час війни: подробиці нічного удару окупантів.

Наймасовіша атака дронів на Одеський регіон за час війни: подробиці нічного удару окупантів. Фото: slovoidilo.ua

Події
04 квiтня 2023 10:51

Атака дронів-камікадзе Shahed-136 на Одещині в ніч на 4 квітня, найімовірніше, була одним із наймасовіших нальотів безпілотників з початку війни. Таку думку висловив військово-політичний експерт Олександр Коваленко.

З 17 дронів 14 збили сили ППО. За словами експерта, наші військові відпрацювали "на межі своїх можливостей". Ефективність нальоту з урахуванням одного дивного прильоту становила менш як 20%.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Нагадаю, що ефективність нальоту вираховується не лише за допомогою банального відсоткового співвідношення збитих і не збитих, а й за допомогою результативності – критичності завданих ушкоджень. Один із прильотів, м'яко кажучи, взагалі дуже дивне місце припав", – зазначив експерт.

У росіян нова тактика

Як розповіла керівник прес-центру "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі 24 Каналу, ворог використав нову тактику. Jкупанти намагаються заплутувати українську ППО і саме з цим пов'язана така кількість запущених дронів.

Раніше ворог використав до 14-ти "Шахідів". Росіяни спрямовували їх на північний і північно-східний напрямки, обминаючи південь через високу результативність оборони та невиправдані атаки. Втім, минулої ночі ворог вирішив про себе нагадати.

"Цього разу вони використовували нову тактику, намагаючись обійти нашу ППО. Зокрема, направили "Шахиди" зі східного узбережжя Азовського моря і на досить низькій висоті. Це для того, щоб вони були максимально непомітні на підходах. Тому повітряна тривога була оголошена в час роботи ППО", – пояснила речник.

Така кількість "Шахидів" пов'язана зі спробами ворога обходити та заплутувати українську ППО. Цілями атаки були об'єкти критичної та військової інфраструктури. Три дрони потрапили в одне підприємство, там сталася потужна пожежа.

Тривогу для мешканців було оголошено одночасно з роботою сил ППО, підтвердила Наталія Гуменюк. Це пов'язано саме з новою тактикою росіян, коли вони намагалися приховувати свою атаку і ворожі цілі вже виявили на підході.

"На жаль, у нас не такі досконалі засоби виявлення на далеких підходах. Ми потребуємо систем, які на момент старту цілей з пускових установок виявлятимуть їх. Сподіваюся, іноземні партнери, з якими ведуться переговори, нам у цьому допоможуть. Будемо максимально швидко і ефективно працювати, щоб виявити такі цілі для того, щоб попередити. Але для того й існують наші нагадування, що пильність втрачати не можна", – наголосила вона.

За словами спікера, ворог не відмовиться надалі від таких атак. І, можливо, шукатиме способів їх урізноманітнити, щоб відчувати умовну перевагу.

"Як зараз - цілі виявили на самому підльоті, але потужно спрацювало ППО. Росіяни звикли до таких показників для себе - 75% в нікуди і навіть 20 - 25% готові задовольнитись, вважаючи це результатом. Ну звикли жити на широку ногу - нехай крокують, може порвуть штани,
- Іронічно резюмувала Наталія Гуменюк.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах