Мертві дельфіни та уламки ракет: експерти розповіли про злочини окупантів у Чорному морі

Мертві дельфіни та уламки ракет: експерти розповіли про злочини окупантів у Чорному морі.

Мертві дельфіни та уламки ракет: експерти розповіли про злочини окупантів у Чорному морі. Фото: csmonitor.com

Події
21 квiтня 2023 11:31

З початку повномасштабного вторгнення на шестикілометровій ділянці узбережжя на Одещині виявили 38 тіл загиблих дельфінів. Хоча 2021 року за цілий рік на 45-кілометровому узбережжі нацпарку виявили три мертві дельфіни. Про це повідомив керівник науково-дослідного відділу національного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв для The Christian Science Monitor.

Міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що дельфіни в Чорному морі вибухають на мінах і страждають через використання потужних сонарів російським флотом. Нині складно точно оцінити кількість дельфінів, які загинули внаслідок російської агресії.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Спеціалізована екологічна прокуратура на Одещині розслідує масову загибель дельфінів за статтею про екоцид. У прокурорів вже є дані про маршрути і командний склад російських військових кораблів, які спричинили трагедію.

За оцінками вченого Інституту морської біології НАН України Михайла Сона, близько 30-40% території Чорноморського біосферного заповідника забруднені уламками ракет та снарядів, кораблів, що затонули, витоками пального та іншими токсичними матеріалами.

Вчений Інститут зоології НАН України Павло Гольдін каже, що роль дельфінів є неоціненною, а масова загибель китоподібних може порушити всю екосистему Чорного моря. Україна добиватиметься компенсації від Росії за скоєння військових злочинів проти довкілля та збирає доказову базу для міжнародних судів. Загибель дельфінів є одним із найбільш показових злочинів проти української природи, проте список завданих збитків дуже довгий і включає понад дві тисячі випадків забруднення повітря, води та ґрунту.

"Росія заплатить за кожен злочин, скоєний в Україні. Але ми втратили значну частину нашої біорізноманіття та природних ресурсів. Жодний час і сума грошей їх не відновить", - сказав Руслан Стрілець.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах