РФ відмовилася інспектувати судна, що прямують до порту "Південний" в Одеській області

РФ відмовилася інспектувати судна, що прямують до порту "Південний" в Одеській області.

РФ відмовилася інспектувати судна, що прямують до порту "Південний" в Одеській області. Фото ілюстративне: frontnews.eu

Події
19 травня 2023 12:24

РФ погодилася відновити інспекції наступних до Одеси та "Чорноморська" суден "зернової ініціативи", але відмовилася перевіряти судна в порт "Південний". Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков " Інтерфакс-Україна ".

62 судна стоять у черзі, чекаючи на інспектування, і деякі з них уже кілька місяців.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Васьков підтвердив, що після того, як 17 травня судно DSM Capella під прапором Барбадосу з 30 тисяч тонн кукурудзи вирушило з порту "Чорноморськ" до Туреччини жодного іншого судна учасника ініціативи в українських портах поки немає.

За його словами, дії Росії у СКЦ призводять до значного подорожчання логістики та підвищення цін на її складові: страхування, фрахт тощо.

Він нагадав, що за нормального функціонування "зернової ініціативи" Україна готова експортувати з трьох портів 6 млн тонн аграрної продукції на місяць, проте з листопада Росія знаходить нові приводи, щоб обмежити експорт та призупинити зернову ініціативу, в результаті з початку травня до 17 травня було експортовано менше 1 мільйона тонн, а у квітні – 2,7 мільйона тонн.

Як підтвердив заступник міністра, у квітні представники РФ у СКЦ викреслювали судна, представлені за планами українських портових операторів, та пропонували свій перелік судів.

"Ми, безумовно, на це не погодилися. Після цього теж була зупинка на кілька днів. У результаті ООН та Туреччина запропонували перейти до принципу "живої черги" – подавати на інспекцію судна, що фізично прийшли раніше. І ми з цим погодилися, хоча це не відповідає планам наших портових операторів. Але ми погодилися, бо це краще, ніж ініціатива взагалі не працюватиме, і це також прозоро", – описав розвиток подій представник України.

Він додав, що таким чином робота тривала близько тижня, але потім РФ в односторонньому порядку зупинила інспекцію судів, що прямували до порту "Південний", а пізніше і до інших портів.

За його словами, як очікується, першими інспекцію на вхід мають пройти "найстаріші" судна, які найдовше чекали в черзі. У разі її проходження, сьогодні такі судна вже післязавтра можуть бути в Україні в порту.

"Як тепер буде, ми побачимо. Поки, як я казав, ініціатива не запрацювала. Поки немає інспекції, що проводиться, на вхід", – сказав на завершення Васьков.

Як упав експорт зерна

Згідно з даними СКЦ на вечір 18 травня, всередині "зернового коридору" залишалися лише два судна, які чекали на інспекцію на вихід. Усього інспекцію на вхід за час дії "зернової ініціативи" з початку серпня 2022 року пройшли 917 суден, тоді як на вихід – 950 (різниця пояснюється тим, що частина суден стояла з агропродукцією в портах початку війни).

У тому числі у травні на вхід було проінспектовано лише 11 судів порівняно з 54 у квітні та 89 у березні. Рекордні темпи інспекції на вхід були досягнуті у вересні та жовтні – відповідно 186 та 136 судів.

Щодо інспекцій на вихід, то з початку травня їх було здійснено 53 порівняно з 65 у квітні та 85 у березні. Рекордні темпи інспекції на вихід були зафіксовані у жовтні – 194, тоді як у вересні та листопаді-грудні минулого року їх було від 125 до 105.

В результаті експорт у травні, за даними СКЦ, впав до 1,07 мільйона тонн з 2,79 мільйона тонн у квітні та 3,93 мільйона тонн у березні. Рекордний рівень було зафіксовано у жовтні – 4,24 мільйонів тонн, а сумарно він становив 30,28 мільйонів тонн.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах