Порт "Південний" на Одещині зупинено через РФ

Порт "Південний" на Одещині зупинено через РФ.

Порт "Південний" на Одещині зупинено через РФ. Фото: aa.com.tr

Події
22 травня 2023 09:45

Робота "Зернової ініціативи" відновилася, але Росія СКЦ продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний". Таким чином порт "Південний" через брак флоту зупинено. Фактично Росія не допускає його до участі у "Зерновій ініціативі", що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Про це повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

У Мінінфраструктурі зазначили, що таке відбувається із 29 квітня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, 19 травня в інспекції та реєстрації суден на порт "Південний" Росія відмовила в односторонньому порядку та без пояснення причин. 20 травня всі заявлені на порт інспекції Росія знову викреслила як із реєстраційного списку, так і з інспекційного плану. 21 травня було заплановано лише чотири інспекції, але знову без суден на порт "Південний".

Наразі в порту понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, зокрема Африки та Азії, мають бути завантажені на 26 суден, які продовжують очікувати у територіальних водах Туреччини.

У Мінінфраструктурі наголосили, що через брак флоту порт Південний зупинено.

Зазначимо, що порт "Південний" є найбільшим портом пропускної спроможності, і його виняток істотно вплине на зменшення експортних обсягів.

"Країна-агресор не планує виконувати домовленості, під якими вона сама підписалася, і продовжує використовувати їжу як зброю в політиці шантажу. Сподіваємося, партнери по угоді знайдуть рішення. Інакше змушені констатувати, що «зернова ініціатива» не працює на умовах підписаного всіма сторонами угоди", – попередили у Мінінфраструктурі.

Тим часом портові оператори найбільшого українського морського порту "Південний" направили президентові України Володимиру Зеленському колективне звернення із проханням звернути увагу на систематичний саботаж "Чорноморської зернової ініціативи" з боку РФ та залучити до вирішення зусиль міжнародних партнерів ООН та Туреччини. У зверненні йдеться, такі дії мають критичну дію на обсяги експорту української продукції (зернових, соняшникової олії та шротів) і не дозволяють Україні виконувати зобов'язання перед ООН та Туреччиною щодо спільного забезпечення продовольчої безпеки в усьому світі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах