Карта бойових дій в Україні 25 травня

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.

Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
25 травня 2023 12:06

Сьогодні, 25 травня, в Україні розпочалася 456-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Дискусії про втрати росіян у Бахмуті заполонили провоєнний інформаційний простір і заглушають позитивний інформаційний ефект, що залишився від взяття міста.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 25 травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив 23 травня в інтерв'ю російському політтехнологу Костянтину Долгову, що "Вагнер" втратив 10 000 новобранців-засуджених та 10 000 штатних професійних бійців "Вагнера", вбитих під час битви за Бахмут. Пригожин особливо зазначив, що "Вагнер" завербував 50 000 полонених, 20 відсотків із яких (10 000) загинули в боях за Бахмут.

Гіркін заявив, що, на його думку, фактичні втрати "Вагнера" ​​могли бути більш ніж у 1,5 рази вищими, ніж стверджує Пригожин, і зазначив, що з 50 000 новобранців, отриманих "Вагнером" з в'язниць, 10 000 загинули в бою, А 26 000, як повідомляється, були помиловані і повернулися до Росії, внаслідок чого залишилося 14 000 ув'язнених рекрутів, які зникли безвісти.

Загальна реакція російського інформаційного простору на захоплення Бахмута зациклилася на покладанні відповідальності за його захоплення та спекуляції на супутніх витратах на операцію, тим самим позбавивши Міноборони Росії кисню, необхідного для позитивного оформлення захоплення міста.

Пригожин, ймовірно, використовує свій підвищений авторитет після захоплення Бахмута, щоб посилити свої атаки на російський військовий істеблішмент та еліту.

Російські джерела продовжували реагувати на обмежений рейд Всеросійського проукраїнського російського добровольчого корпусу та легіону "Свобода Росії" до Білгородської області. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив на колегії Міністерства оборони, що прикордонники Західного військового округу витіснили всі проукраїнські сили з Білгородської області, вбивши 70 осіб особового складу та знищивши невстановлену кількість автомобілів та бронетехніки.

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW

24 травня російські війська завдали обмежених наземних ударів на північний схід від Куп'янська і вздовж лінії Сватово-Кременна. За повідомленням Генерального штабу України, російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Масютівка (16 км на північний схід від Куп'янська) та Білогорівка (10 км на південь від Кремінної).

Офіційний представник Західної групи військ Сергій Зибінський заявив, що штурмові загони 6-ї загальновійськової армії (Західний військовий округ) провели наземну атаку в районі Масютівки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 24 травня, показують, що російські війська захопили Яхідне (22 км на схід від Куп'янська) до 24 травня і що російські війська додатково просунулися в районі Спірне (25 км на південь від Кремінної).

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW

24 травня російські війська продовжували обмежені наземні атаки на околицях Бахмуту. Український Генштаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції у напрямку Іванівське (3 км на південний захід від Бахмута) та Хромово (3 км на захід від Бахмута).

Командувач Східного угрупування військ України генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що українські війська продовжують оборонні дії на підступах до Бахмута.

Російський блогер заявив, що сили групи "Вагнера" ​​повністю контролюють Бахмут і що сили "ДНР" повільно входять до міста, щоб взяти на себе операції із зачистки.

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW

24 травня російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії Авдіївка – Донецьк. Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції на північ від Донецька в районі Авдіївки та Новокалинового; на північно-західній околиці Донецька у Первомайському районі; та на південно-західній околиці Донецька біля Мар'їнки.

Глава Авдіївського міського військового управління України Віталій Барбараш повідомив, що вранці 24 травня російські сили завдали масованого артилерійського удару по Авдіївці і завдали по місту два авіаційні удари некерованими авіабомбами.

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW

Російські сили продовжують обстрілювати українські позиції на півдні України авіабомбами ФАБ-500. На кадрах із геолокацією, опублікованих 24 травня, видно, як російські ФАБ-500 завдали удару по Кізомису (20 км на південний захід від Херсона) Херсонської області.

Південне оперативне командування України повідомило 23 травня, що російські війська атакували м. Берислав (60 км на північний схід від міста Херсон) у Херсонській області, застосувавши чотири бомби КАБ (варіант ФАБ-500).

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW

Повідомляється, що російські сили продовжують наражати на небезпеку Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Головне управління військової розвідки України (ГУР) повідомило 24 травня, що російські сили продовжують мілітаризацію ЗАЕС, використовуючи енергоблоки № 1, 2 та 4 як тилові та військові бази.

У ГУР також заявили, що російські сили постійно тримають бронетехніку, вантажівки та персонал на ЗАЕС та змінюють персонал та обладнання після комендантської години. Раніше ISW повідомляла про російську мілітаризацію ЗАЕС.

Мапа бойових дій в Україні 25 травня.Мапа бойових дій в Україні 25 травня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах