Підрив Каховської ГЕС може призвести до загибелі живих організмів у північно-західній частині Чорного моря

Підрив Каховської ГЕС може призвести до загибелі живих організмів у північно-західній частині Чорного моря.

Підрив Каховської ГЕС може призвести до загибелі живих організмів у північно-західній частині Чорного моря. Фото: censor.net

Події
06 червня 2023 12:36

Підрив Каховської ГЕС може спричинити загибель живих організмів у північно-західній частині Чорного моря – до Одеси включно. Про це " Думський " розповів проректор з наукової роботи Одеського державного екологічного університету, океанолог, доктор географічних наук Юрій Тучковенко.

За його словами, стік Дніпра та Південного Бугу через Дніпро-Бузький лиман впливає на екологічну ситуацію біля північного узбережжя Чорного моря, у так званому Дніпро-Бузькому приустьєвому районі, куди входить, зокрема, і Одеса.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Залповий викид з Каховського водосховища неминуче позначиться на гідробіонтах у цій частині Чорного моря, зокрема він спровокує розмноження синьо-зелених водоростей, які за великих концентрацій виділяють токсини, згубні для інших гідробіонтів. Одеситам знайоме це цвітіння, яке відбувається раз на кілька років. Можливий спалах зростання синьо-зелених водоростей різко погіршить життя інших гідробіонтів. Може розвинутися гіпоксія у найпродуктивніших прибережних районах моря. І ланцюгова реакція, коли гниття на дні одних гідробіонтів вибирає кисень та провокує подальшу загибель організмів.

За словами фахівця, саме цвітіння триватиме тиждень чи трохи більше, а ось на відновлення середовища піде більше часу – скільки поки сказати важко.

Друга проблема – при прориві греблі буде затоплено прибережні ділянки, у тому числі й садово-городні, де можуть бути сільськогосподарські хімікати, пестициди, можуть бути змиті вигрібні ями. Все це надійде у море. Там є як органіка, і токсичні речовини. І це теж загрожує негативними наслідками. Щодо підвищення рівня води, жодного критичного підвищення, яке може загрожувати прибережній зоні, швидше за все, не буде. Для Чорного моря цей викид незначний. Невеликий підйом буде, але в межах природних процесів сезонних нагонів води.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах