В Одесі затримали чергового інтернет-провокатора, який продавав посвідчення журналістів

В Одесі затримали чергового інтернет-провокатора, який продавав посвідчення журналістів.

В Одесі затримали чергового інтернет-провокатора, який продавав посвідчення журналістів. Фото: facebook.com/ssu.odesa

Події
06 червня 2023 12:55

В Одесі затримали інтернет-провокатора, який продавав фейкові "посвідчення" журналістів та закликав до зриву мобілізації СБУ, дискредитував найвище військово-політичне керівництво України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Також він публічно заперечував російську збройну агресію та військові злочини окупантів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зловмисником виявився місцевий житель, який ще до початку повномасштабного вторгнення зареєстрував громадську організацію та однойменний журнал, що існувала тільки "на папері".

Втім, друковане видання не мало редакції та тиражу, а використовувалося виключно для "прикриття" підривної діяльності.

За даними слідства, після 24 лютого 2022 року фігурант поширював у популярних соцмережах кремлівські наративи від імені "редколегії журналу", що нібито виражає "думку" жителів Одеси. У своїх публікаціях він активно просував ворожі тези "про громадянську війну в Україні, спровоковану третіми силами".

Крім того, він розмістив на власному телеграм-каналі оголошення, в якому "недорого" пропонував посвідчення журналістів його "видання". Під час обшуку за адресою проживання зловмисника виявлено комп'ютери та мобільний телефон із доказами незаконної діяльності. Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій фігуранта. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 161; ч. 3 ст. 436-2. Суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Також Одеський окружний адміністративний суд заборонив створену ним громадську організацію та припинив діяльність підконтрольного фігуранту видання. Зловмиснику загрожує до 10 років ув'язнення.

В Одесі затримали чергового інтернет-провокатора, який продавав посвідчення журналістів.В Одесі затримали чергового інтернет-провокатора, який продавав посвідчення журналістів. Фото: facebook.com/ssu.odesa

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах