В Одеському центрі громадського здоров'я розповіли про те, як уберегтись від кишкових інфекцій. Фото: shutterstock.com
Через підтоплення та осушення великих територій після руйнування Каховської ГЕС, на Одещині є ризик масового захворювання на гострі кишкові інфекції. Про це повідомляє Одеський обласний центр громадського здоров'я.
Факторами передачі збудників інфекції є насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки та предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини та активно розмножуються у шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Виділяючись із кишечника хворого, вони потрапляють у зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.
У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи.
Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо дизентерії, наприклад, більш характерна діарея, то черевного тифу – висока температура.
- Для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
- не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
- воду для приготування їжі та господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел; - кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід або посуду з джерел, якість води в яких невідома, у тому числі з відкритих водойм;
- молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити у проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
- Для обробки різних видів продуктів використовувати різні дошки;
- не споживати продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- суворо дотримуватися термінів вживання та умови зберігання продуктів харчування;
- усі харчові продукти укривати від комах; харчові відходи тримати у контейнерах із кришкою, знищувати мух;
- ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря.
Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.