РФ уже майже тиждень не реєструє нові судна в рамках "Зернової ініціативи"

РФ уже майже тиждень не реєструє нові судна у рамках "Зернової ініціативи".

РФ уже майже тиждень не реєструє нові судна у рамках "Зернової ініціативи". Фото: minfin.com.ua

Події
02 липня 2023 19:59

З 26 червня Росія повністю зупинила реєстрацію нового флоту в рамках "Зернової угоди", щоб зірвати постачання продовольства на світові ринки. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Так, 29 суден, які мають експортувати 1,4 мільйона тонн продовольства переважно для п'яти країн Азії та Африки, зокрема Китаю, Єгипту та Бангладешу, заблоковано Росією у територіальних водах Туреччини.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У червні з українських портів експортували лише два мільйони тонн агропродукції. Ще один мільйон тонн продовольства або вантажиться, або вже частково завантажено на 13 останніх зареєстрованих у "Зерновій ініціативі" судів.

Якщо не відновити реєстрацію судів, то "Зернова угода" повністю зупиниться. За 11 місяців 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж Росії. Втім, навіть за таких показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це пряме підтвердження того, що зернова угода потрібна світу.

"Ми підтримуємо заяву Спільного Координаційного центру, що всі сторони угоди негайно мають забезпечити доступ суден для експорту продовольства, бо це створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку. Тільки спільними зусиллями світ здатен припинити продовольчий шантаж Росії. Ми закликаємо партнерів по Угоді і всі країни цивілізованого світу відстоювати своє право на їжу. Україна зі свого боку також буде відстоювати право на вільне торговельне судноплавство, яке зафіксовано в міжнародних конвенціях.", – йдеться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах