За два тижні після підриву Каховської ГЕС одеські водолази врятували близько сотні людей

За два тижні після підриву Каховської ГЕС одеські водолази врятували близько сотні людей.

За два тижні після підриву Каховської ГЕС одеські водолази врятували близько сотні людей. Фото: mediacenter.org.ua

Події
22 липня 2023 14:50

Упродовж перших двох тижнів після підриву Каховської ГЕС одеські водолази врятували близько сотні людей. Рятувальники працювали з 08:00 до 22:00 та постійно перебували у Херсоні. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Одеса розповів водолаз-рятувальник водолазно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Одеській області Денис Лещик.

Головним завданням рятувальників було виїжджати на катері до затоплених будівель, забирати звідти постраждалих людей та доставляти їх до точки збору, де на постраждалих вже чекали медики, поліція, колеги з ДСНС та волонтери.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Були обстріли, але ми приїхали не лякатися, а рятувати життя. Люди брали собою лише тварин, гроші та документи, навіть не брали одяг. Пам'ятаю, як нам довелося лежачу бабусю спускати на руках з дев'ятого поверху. Морально було складно, але ми впоралися. Врятували дуже багато тварин і людей, десь сто людей, але ми спеціально не рахували", – розповів рятувальник.

За словами моториста водолазно-рятувальних робіт водолазно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Одеській області Івана Гончаря, окрім обстрілів з боку російських військ, небезпеку становили також течія та особливості місцевості.

"Глибина була всюди різна, працювати було важко. Вода затопила все, навіть огороджені дитячі майданчики – була небезпека напоротися на цю огорожу", – розповів Іван Гончар.

Він додав, що важко було рятувати тварин через те, що улюбленці були налякані.

"Пам’ятаю, ми пливли на катері та біля одного будинку побачили двох песиків. Коли поверталися назад, на цьому місці було вже чотири собаки. Ми спробували їх врятувати, але вони, хоч і були налякані, тікали від нас. Довелося шукати корм, щоб вони стали нам довіряти та ми змогли їх врятувати", – розповів врятував.

Начальник водолазно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Одеській області Микола Каськов зазначив, що через обстріл росіян у перші дні після повені було пошкоджено багато гумових човнів.

"Наш катер з алюмінію, його теж зачепило, але він продовжив працювати. Також постраждав наш автомобіль. Було важко, небезпечно, але зі своїм завданням ми впоралися. Дуже допомагали волонтери. Ми обмінювалися з ними всім: їжею, мотузками, допомагали на човнах. Вони нам, ми їм. Координація була дуже гарною", – додав Микола Каськов.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах