Ракетний обстріл центру Одеси 23 липня: як на атаку відреагував світ

Ракетний обстріл центру Одеси 23 липня: як на атаку міста реагував світ.

Ракетний обстріл центру Одеси 23 липня: як на атаку міста реагував світ. Фото: facebook.com/yan.dobronosov

Події
24 липня 2023 12:15

У неділю, 23 липня, Росія вкотре обстріляла Одесу. Внаслідок цієї атаки постраждав Спасо-Преображенський кафедральний собор та ще 28 пам'яток архітектури у центрі міста. . Vgorode зібрав реакцію світової спільноти, України та духовенства на бомбардування Одеси.

Реакція Європи, США та Китаю

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що якби Америка надала Україні ракети ATACMS, то контрнаступ Збройних сил України не був би таким тривалим і важким.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Північноатлантичний Альянс повинен активніше допомагати Україні на тлі посилення російських обстрілів чорноморських портів. Він зауважив, що після Вільнюського саміту НАТО російський президент Владімір Путін почувається "заохоченим до ескалації": вийшов із Чорноморської зернової угоди, атакував Одесу, а тепер – ще й дунайський порт.

 "Ми повинні зробити так, щоб нашу рішучість допомогти Україні перемогти і отримати членство в НАТО зрозуміли краще. Час подвоїти наші зусилля", – підкреслив він.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що російський обстріл Одеси є військовим злочином. Глава держави також зазначила, що засуджує напади на об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та наголосила, що такі дії окупантів є грубим порушенням усіх норм міжнародного права.

Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель сказав, що постійний ракетний терор Росії щодо Одеси є ще одним воєнним злочином країни-агресора.

Також, генсекретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч закликала РФ припинити діяти варварською.

Посол Великобританії Мелінда Сіммонс підтвердила, що Росія розбомбила центр міста Одеси та зазначила, що у центрі Одеси, куди потрапили російські ракети, не було військових об'єктів. І що просто гарне українське місто, внесене до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, зазнає переслідувань за порти, через які експортують життєво важливі продукти у всьому світі.

Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні висловила співчуття сім'ям постраждалих від атаки РФ двадцять третього липня. Вона наголосила, що атаки в Одесі та загибель цивільних сильно засмутили Італію. Мелоні зазначила, що "варварство не переможе". Більше того, в Італії готові допомогти у відновленні Собору.

Президент Молдови Мая Санду зізналася, що їй важко спостерігати за руйнуванням Одеси і зазначила, що це місто дороге багатьом молдаванам.

Глава Палати депутатів Парламенту Чехії Маркета Пекарова-Адамова заявила, що російська ракетна атака на Одесу, внаслідок чого були поранені та загинули серед цивільних, а також руйнування історичних та культурних об'єктів, підтверджує визначення кремлівського режиму як терористичного. Вона додала, що Чехія продовжить надавати Україні підтримку у відображенні широкомасштабного вторгнення РФ та "захист від злочинців".

Про те, що продовжуються безперервні напади Росії на мешканців та інфраструктуру Одеси, об'єкт всесвітньої спадщини та порт, життєво важливий для глобальної продовольчої безпеки, написала голова посольства США в Україні Бріджіт Брінк. Вона додала, що "невиправдана війна проти України та її народу спричиняє жахливі наслідки".

Міністерство закордонних справ КНР висловило сподівання, що Україна та РФ "будуть віддані політичному врегулюванню" війни. Речник МЗС зазначила, що Китай "не причетний до виникнення кризи в Україні і не є стороною цього конфлікту". За її словами, позиція Китаю щодо "української кризи" залишається послідовною та чіткою і полягає у сприянні мирним переговорам, які у Пекіні вважають єдиним шляхом припинення війни.

Реакція духовенства

Події Росії митрополит Одеського УПЦ Агафангел назвав геноцидом українського народу. Він заявив, що уламки ракети поранили серце кожного одесита, хто своєю працею та молитвою відбудував цю святиню, зруйновану далекого 1936 року. Він вважає, що сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ'я та найвищого дару Божого – людського життя. І що не буде добра тому, хто розв'язав цю криваву і прокляту війну, хто зазіхає на святині та людське життя.

Архієпископ Одеської єпархії УПЦ (МП) Віктор з благословення Митрополита Агафангела направив гнівний лист до Московського Патріарха Кирила та Синоду РПЦ із засудженням дій Росії та священиків РПЦ, які освячують ракети, що летять в Україну.

Архієпископ Одеської єпархії УПЦ (МП) Віктор зазначив, що, на превелике розчарування, на останній Архієрейській нараді в Москві, Патріарх Кирил "ні слова не сказав про те, що потрібно припинити цю Каїнову війну, припинити ці вбивства та руйнування мирних міст і сіл".

Предстоятель церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій висловив "співчуття у зв'язку з цією великою трагедією", а також закликав одеситів виявляти смирення. "Закликаю всіх вас, дорогі мої, до терпіння і суто молитви. При цьому митрополит Онуфрій не згадує країну-агресора і виступив з таким твердженням: "Будь-хто, хто цілиться в небо, потрапляє врешті-решт у самого себе".

Одеська єпархія засуджує цей терористичний акт проти головної святині та духовного серця Одеси, навколо якого мешкають мирні люди і ніяк не пов'язані з військовими об'єктами. У заяві удару по храму названо "терористичним актом" і чітко визначено, що він постраждав від російської ракети.

Про обстріл Одеси під час промови після недільної молитви "Ангел Господній" згадав і Папа Римський. Він зазначив, що не перестає молитися за мир, особливо за дорогу Україну, яка продовжує терпіти смерть та руйнування.

Реакція України


Президент України Володимир Зеленський наголосив, що за Одесу 100% буде відповідь терористам Росії. Також він заявив, що Свято-Преображенський собор в Одесі обов'язково буде відновлено. Він додав, що під час удару постраждало консульство Греції.

Перша леді України Олена Зеленська опублікувала в соцмережі повідомлення про масовану атаку історичним центром Одеси і сказала, що вся зараз думками з Одесою.

Також Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що головною метою ракетних атак оккупантів на Одесу та регіон є спроба повністю ізолювати Україну від Чорного моря, а через акт залякування запобігти та нейтралізувати міжнародні зусилля щодо відновлення функціонування "зернового коридору". На його думку, за кремлівським планом мають бути створені штучні умови загроз голоду насамперед для країн Африки та підвищення рівня міграційних небезпек для Європи.

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави та організації засудити цей військовий злочин до РФ.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк підкреслив, що Росія вдається до оновленої терористичної тактики: умисних ударів по історичних центрах міст, демонстративного знищення Одеської області, руйнування портової інфраструктури тощо. За його словами, країна-терорист своїми діями бажає: остаточно знищити "зернову угоду"; закрити для України будь-який вихід у Чорне море, перехопити глобальний інформаційний потік, залякати тероризмом та змусити обговорювати "поступки", а також реалізувати свою ненависть до України.

Глава МКІП Олександр Ткаченко назвав обстріл жахливим. Але терористів це не турбує, бо покарання від міжнародної організації досі немає.

Міська рада Одеси після консультацій із спеціалістами МКІП забезпечує первинну фіксацію стану будівель, а також документування військових злочинів росіян.

Мер Одеси Геннадій Труханов у зверненні до росіян наголосив, що агресорові не вдасться зламати одеситів. Він зазначив, що Одеса пережила одну з найжахливіших ночей, і наголосив, що одесити не просто ненавидять загарбників, а зневажають.

Міністерство культури та інформаційної політики України готує звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції через бомбардування росіянами історичного центру Одеси та пошкодження низки об'єктів культурної спадщини. МКІП закликає міжнародне співтовариство надати допомогу на відновлення пам'яток культурної спадщини.

Міністерство оборони України зробило заяву про те, що ракети Х-22, випущені Одесою, мають 50% ймовірність поразки мети з відхиленням у 300 метрів. Фактично це означає, що навіть якщо ракети Х-22 були націлені на військові чи інші об'єкти інфраструктури в Одесі вчора, вони могли потрапити в них лише випадково. У Міноборони заявили, що це військовий злочин, і винних буде притягнуто до відповідальності.

Реакція ЮНЕСКО та ООН

У ЮНЕСКО заявили, що направлять місію до Одеси для оцінки руйнувань найближчим часом.

"ЮНЕСКО глибоко стривожена і найрішучішим чином засуджує зухвалий напад, скоєний російськими військами, в результаті якого було завдано ударів по кількох культурних об'єктах у центрі Одеси, де знаходиться об'єкт Всесвітньої спадщини Історичний центр Одеси", - заявили в ООН.

Зокрема, генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле наголосив, що "ця обурлива руйнація знаменує собою ескалацію насильства щодо культурної спадщини України". В ООН нагадали Росії про зобов'язання з міжнародного права, включаючи Гаазьку конвенцію 1954 про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту і Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини 1972 року.

Тим часом в ООН засудили вибухи та удари по Одесі, але не назвали їхню причину.

Реакція Росії

У Міноборони РФ заявили, що інформація про поразку Спасо-Преображенського собору в Одесі високоточним боєприпасом не відповідає дійсності, оскільки "всі призначені для поразки та знищені вночі 23 липня поточного року об'єкти, де київським режимом спільно з іноземними фахівцями готувалися терористичні акти проти Російської Федерації".

Спікер кремлівського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія нібито "не завдає ударів по об'єктах соцінфраструктури", а заяви влади України назвали "абсолютною неправдою"

"Там йдеться про антиракети, які були випущені і які самі зруйнували цей храм", – заявив Пєсков.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах