Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено)

Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури.

Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури. Фото: gp.gov.ua

Події
14 серпня 2023 11:11

Станом на 8:00 14 серпня, внаслідок падіння уламків та вибухової хвилі в Одесі постраждали 113 будинків. Про це повідомляє міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Обстеження будинків продовжується. У місті працюють оперативні штаби, проводиться обстеження потерпілих квартир та ліквідація наслідків.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Коментар мера:

Постраждала пам'ятка архітектури – дівоче училище на вулиці Старопортофранківській, будівлю якого відреставрували у 2019 році. Про це розповіла голова Департаменту освіти Одеської міськради Олена Буйневич.

"На фото – колишнє Дівоче училище, побудоване наприкінці 19 століття, дбайливо зафіксовано багатьма поколіннями. З новим фасадом, дахом, стадіоном, чудовим двором, зробленим кілька років тому завдяки бюджету нашої міської громади", – наголосила Буйневич. За її словами, у будівлі пошкоджені вікна і частково обрушилася стеля.

"Наразі у приміщенні колишнього училища базувалася загальноосвітня школа. Також там працював музей, де можна побачити навіть шкільні журнали тих років, фото студенток та викладачів. Щоб його створити школа брала участь у конкурсах та виграла фінансування", – додала голова Департаменту освіти міськради..

Буйневич також повідомила, що в одному із семи постраждалих навчальних закладів внаслідок нічної атаки пошкоджено дах.

Міське дівоче училище було засноване 12 березня 1817 року з ініціативи одеського міського голови Якова Протасова. Він був першим, хто запропонував відкрити дівоче училище, його ідею підтримав граф Ланжерон. Училище був звичним на той час пансіоном: дівчата з усіх вільних станів могли вчитися безкоштовно, і жили у ньому, а приходили на уроки. Училище кілька разів змінювало адресу, поки у 1891 році за проектом архітектора Миколи Толвінського не збудували будинок на Старопортофранківській, 32. У 1889 році за цей проект Толвінський отримав першу премію. Будівля була розрахована на 270 учениць. Вона є пам'яткою архітектури та містобудування місцевого значення. З 1955 року будівля працює як Одеська загальноосвітня школа №26.

  • Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено) фото
  • Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено) фото 1
  • Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено) фото 2
  • Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено) фото 3

Через нічну атаку на центр Одеси постраждали майже 300 будинків: з них одна пам'ятка архітектури (оновлено) фото

Усі фото: Олена Буйневич/facebook.com

У мерії повідомили, що під час обстежень встановлено пошкодження художньої школи №2 імені Глазунова. Будівля отримала пошкодження фасаду та внутрішніх приміщень.

Оновлено о 13:00:

Станом на 11:00 зафіксували пошкодження 203 будинків. Також стало відомо про пошкодження зали гімнастики дитячо-юнацької спортивної школи №10.

Оновлено о 17: 17:

У мерії повідомили, що станом на 16:00 в Одесі зафіксували пошкодження 296 будинків, вибуховою хвилею розбито 1460 вікон загальною площею близько 2,5 тисяч квадратних метрів. Комунальні служби працюють над ліквідацією наслідків нічної атаки. Наразі закрито плівкою понад 30% віконних отворів. Роботи продовжуються.

Нагадаємо, що всього минулої ночі РФ випустила 15 "шахедів" та вісім "Калібрів" над Одеською областю. Ворог атакував наш регіон тричі. ППО їх збило, але внаслідок падіння уламків виявився пошкоджений гуртожиток одного з навчальних закладів та гіпермаркет Fozzy. Постраждали троє співробітників гіпермаркету, двоє з них потрапили до лікарні. На двох об'єктах виникли пожежі, їх загасили. Вибуховою хвилею у кількох будинках розбиті вікна, балкони та авто.
Постраждали сім навчальних закладів.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах