Після атаки РФ в Одесі пошкоджено близько 30 культурних пам'яток та виробничі будівлі Оперного

Після атаки РФ в Одесі пошкоджено близько 30 культурних пам'яток та виробничі будівлі Оперного.

Після атаки РФ в Одесі пошкоджено близько 30 культурних пам'яток та виробничі будівлі Оперного. Фото: mkip.gov.ua

Події
15 серпня 2023 08:27

Внаслідок нічної атаки РФ 14 серпня було пошкоджено виробничі майстерні Одеської опери та близько 30 пам'яток культурної спадщини. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Загалом зачепило близько десяти кварталів історичної забудови у Центральному історичному ареалі Одеси. Зокрема, пошкодження зазнали виробничі будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В результаті проведеного огляду технічного стану об'єкта Комісія з обстеження встановила, що на цегляних конструкціях біля вікон у результаті обстрілу росіян виникли тріщини та відстала зовнішня штукатурна обробка фасаду. У деяких приміщеннях вибуховою хвилею вибило скло та пошкоджено віконні рами. При цьому бетонні та несучі елементи будови – без значних руйнувань. Комісія склала відповідний акт про пошкодження об'єкта та направила необхідні документи до Національної поліції.

Наразі готуються документи про відкриття кримінального провадження та внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Крім того, руйнування в Одесі зазнали також близько 30 пам'яток культурної спадщини (в основному вибиті шибки віконних отворів, руйнування внутрішніх та зовнішніх оздоблень, понівечені віконні рами). Серед них пам'ятники архітектури: гуртожиток Одеського коледжу мистецтв імені Данькевича, музей української книги Одеської універсальної наукової бібліотеки імені Грушевського та п'ять навчальних корпусів педагогічного університету імені Ушинського.

Після атаки РФ в Одесі пошкоджено близько 30 культурних пам'яток та виробничі будівлі Оперного.Після атаки РФ в Одесі пошкоджено близько 30 культурних пам'яток та виробничі будівлі Оперного. Фото: mkip.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах