В Одесі на прилавках рекламують нелегальні сигарети, – ексміністр

В Одесі на прилавках рекламують нелегальні сигарети, – ексміністр.

В Одесі на прилавках рекламують нелегальні сигарети, – ексміністр. Фото: facebook.com/pavlo.rozenko

Події
08 вересня 2023 18:30

Колишній міністр соціальної політики та народний депутат Верховної Ради минулого скликання Павло Розенко у своєму пості на Фейсбук опублікував фото, як в одеських кіосках відкрито продають і навіть рекламують нелегальні сигарети.

"Новий очільник Міноборони Умеров заявляє, що для поточного фінансування армії не вистачає 250 млрд. гривень! Пенсії в Україні були востаннє підвищені у березні цього року і більше ніяких підвищень в цьому році не передбачено. 80% пенсіонерів отримує пенсію нижче фактичного прожиткового мінімуму (7200-7500 грн). Коштів немає, кажуть нам", – пише Павло Розенко.

Але з цим ексміністр категорично не погоджується. Адже, на думку Розенка, є численні сірі схеми ухиляння від оподаткування, боротьба з якими може дати додаткові мільярди для бюджету. Зокрема, це стосується нелегальних тютюнових виробів.

"Зверніть увагу на фото, яке передали колеги з Одеси. Бачите ціну пачки цигарок в продажу за 47 гривень? Фокус в тому, що за підрахунками асоціації "Укртютюн", на кожну пачку з 20 цигарок податкові сплати мають складати 58-60 гривень", – пояснює Павло Розенко.

У т.ч. мінімальний акциз з кожної пачки сигарет – 41,9 грн, – ПДВ – 13,3 грн, роздрібний акциз – 3,8 грн.

"Тобто, пачка цигарок коштує менше (47 гривень) ніж начебто сплачених з неї податків (58 - 60 гривень). Фантастика. А що це означає? Що в Україні і далі процвітають сірі схеми ухиляння від опадаткування і продаж контрабанди", – робить висновок Павло Розенко.

На його думку легалізація частини ринку тютюнових виробів може "стати суттєвим джерелом поповнення державного бюджету і фінансування як ЗСУ, так і соціальних програм".

"Скільки ще раз треба поміняти керівництво податкової, митниці, бюро економічної безпеки (БЕБ), щоби побороти це зло? Скільки ще парламентських комісій треба створити щоби і у Верховній Раді побачили цю проблему?", – задає риторичне запитання ексміністр соціальної політики Павло Розенко.

Як раніше повідомляли ЗМІ, частка нелегального ринку сигарет цього року перевищила 20%. Втрати держбюджету через нелегальну торгівлю тютюновими виробами сягають близько 22 млрд грн на рік.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах