Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою"

Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою".

Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою". Фото: od.npu.gov.ua

Події
21 вересня 2023 13:14

20-річний шахрай із міста Чорноморськ на Одещині викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою". Він використовував фішингові веб-сайти. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції на Одещині.

Так, слідчі поліції повідомили чоловіка про підозру в частині третій статті 190 Кримінального кодексу. Йому загрожує до восьми років ув'язнення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За версією поліції, раніше засуджений за шахрайство молодик знову вдався до знайомої йому справи. Щоб отримати конфіденційну інформацію 20-річний правопорушник, вступивши в злочинну змову з невстановленими слідством особами, створював сайти-двійники, за допомогою яких обманював довірливих громадян. "Приманкою" молода людина створила шахрайський вебресурс для отримання громадянами України одноразової грошової допомоги в рамках державної фінансової програми "Підтримка".

Шахраї розсилали через один із популярних месенджерів фішингові посилання на шахрайський вебсайт, зовні схожий на офіційну сторінку державного сервісу, на якому громадянам пропонувалося запровадити дані своїх банківських карток для оформлення державної допомоги. Одна з постраждалих, отримавши таке посилання і впевнена в тому, що вона справжня, бажаючи отримати державну фінансову допомогу, перейшла на фейковий сервіс і внесла дані своєї банківської картки. Отримавши бажану інформацію, зловмисник одразу надав її гроші на суму 6000 гривень, які були на рахунку.

Аналогічно правопорушник промишляв і одному з популярних онлайн-сервісів з торгівлі товарами. Видаючи себе за покупця, зловмисник переконував громадян у намірі придбати у них товар і пропонував перейти за посиланням на спеціально створений шахрайський ресурс для оформлення безкоштовної доставки товару. Довірливі громадяни, бажаючи продати товар, погоджувалися на ці умови та вводили свої особисті дані та реквізити своїх банківських карток на шахрайській вебплатформі. Щойно зловмисник у такий спосіб отримував бажану для себе інформацію, здійснював зняття грошей, які були на рахунках потерпілих. Так на гачок шахрая потрапили чоловік та жінка, у яких загалом було знято 5000 гривень.

Крім того, молодик під вигаданими анкетними даними розміщував в інтернет-мережі оголошення про надання послуг з міжміських пасажирських перевезень і спонукав громадян, що зв'язувалися, до їх повної передоплати. За поїздку з Дніпра до Києва одна людина перерахувала 1000 гривень, після чого зловмисник перестав відповідати на повідомлення.

Правопорушник протягом 2022 року обдурив чотирьох громадян з різних областей України, заволодівши їх грошима в сумі 12 тисяч гривень. Правоохоронці виявили та вилучили комп'ютерну техніку, електронні пристрої, документи, платіжні картки та інші речі, які становлять інтерес для слідства.

Слідство продовжується. Встановлюється повне коло осіб, причетних до цих угод.

  • Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою" фото
  • Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою" фото 1
  • Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою" фото 2

Житель Чорноморська викрадав гроші, прикидаючись "Є-підтримкою" фото



Усі фото: od.npu.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах