Можуть атакувати судна: яка обстановка в Одесі та області сьогодні і що у Чорному морі

Можуть атакувати судна: яка ситуація в Одесі та області сьогодні і що в Чорному морі.

Можуть атакувати судна: яка ситуація в Одесі та області сьогодні і що в Чорному морі. Фото: facebook.com/28mechanizedbrigade

Події
13 жовтня 2023 08:02

Ніч з 12 на 13 жовтня на Одещині пройшла без сигналу повітряної тривоги та без обстрілів.

Як розповіла начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, українські сили оборони роблять все можливе для роботи гуманітарного коридору у морі. Поки що про Херсонщину та Миколаївщину не йдеться, але той коридор, який працює з одеських портів, постійно функціонує, незважаючи на загрозу, яку море все ж таки має. І не лише море – і повітря, оскільки ворог останнім часом дуже системно тероризує цей напрямок тактичною авіацією, скидаючи керовані авіабомби у напрямку цього коридору. А точніше, місць, де зосереджено прокладання рекомендованих морських транспортних шляхів навколо острова Зміїний.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За її словами, особливість течії така, що вже скинуті авіабомби, що керуються, можуть призвести або до детонації морських якірних мін, або до їх вільного дрейфування, тоді може статися детонація поблизу судна.

Тож загроза залишається високою. Але сили оборони забезпечують компонент безпеки у межах своєї компетенції та у зоні відповідальності. Щоразу, коли судно, яке вирішило скористатися таким гуманітарним коридором, залишає територіальне море України, сили оборони про це звітують.

Як розповіли у Британській розвідці, росіяни можуть встановлювати вибухові пристрої на підходах до українських портів. Сарший військовий радник делегації Великобританії в ОБСЄ Ніколас Окотт вважає, що Росія може продовжити атаку цивільних суден у Чорному морі.

"Згубний напад Росії на цивільне судноплавство в Чорному морі демонструє зневагу Путіна до життів цивільних осіб та потреб найуразливіших верств населення світу", – навів Окотт слова міністра закордонних справ.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах