Чи можна зараз в Одеській області їсти рибу та морепродукти, виловлені у Чорному морі

Чи можна зараз в Одеській області їсти рибу та морепродукти, виловлені у Чорному морі.

Чи можна зараз в Одеській області їсти рибу та морепродукти, виловлені у Чорному морі. Фото: pexels.com

Події
02 листопада 2023 09:17

Через п'ять місяців після підриву окупантами Каховської ГЕС штормові вітри на морі з одного боку очищають його, а з іншого – піднімають на поверхню отруйні речовини, тому їсти рибу, виловлену в північно-західній частині Чорного моря, не можна. Про це на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa розповів директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін.

Експерт зазначив, що внаслідок аварії метали, нафтопродукти та інші токсичні речовини швидко потрапили до Чорного моря, через що загинуло багато тварин. У деяких випадках концентрація небезпечних речовин у сотні і навіть тисячі разів перевищувала допустиму норму.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Не рекомендую їсти морепродукти і рибу, яку було зловлена біля одеського узбережжя. Це стосується мідій і рапанів – вони також небезпечні для вживання в їжу. Крім того, риба мігрує по всьому Чорному морю – тому катастрофа вплинула і на сусідні країни", – зазначив Віктор Коморін.

Еколог наголосив, що спрогнозувати, коли морепродукти з одеського узбережжя можна буде їсти, зараз важко. Через трагедію на Каховській ГЕС біля наших берегів загинуло близько половини мідій, які були старші трьох років. Також негативно вплинути на екосистеми Чорного моря може потрапити паливо від збитих ракет.

На даний момент екологи готуються надіслати аналізи мікроорганізмів до європейських лабораторій, де є можливість зробити ширший аналіз токсичних речовин, а вже після цього робитимуть відповідні прогнози.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах