На Одещині лимани поєдналися з морем: які можуть бути наслідки

На Одещині лимани поєдналися з морем: які можуть бути наслідки.

На Одещині лимани поєдналися з морем: які можуть бути наслідки. Фото ілюстративне: facebook.com/Тузловські лимани

Події
29 листопада 2023 15:35

Внаслідок потужних штормів лимани на південний захід від Одеси з'єдналися з морем, а основний удар стихії припав на тимчасово окупований Крим. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів еколог та керівник громадської організації "Зелений Лист" Владислав Балинський.

Так, на Тузловських лиманах прорвало піщані коси, але лимани з'єдналися з морем ще попереднього шторму 18 листопада. Останній потужний шторм додав ще більше води до Тузловських лиманів завдяки нагінному вітру. Це тимчасово вирішило екологічні проблеми. Більшість морської води встигла наповнити всі три лимани, для них це джерело життя. Це хороші новини для екологів та місцевих мешканців.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Місто з узбережжя не сильно постраждало від урагану, як вважає Балинський, основний удар стихії припав на захід тимчасово окупованого Криму.

"Циклон змінювався протягом свого існування. До нас він дійшов уже у вигляді західного вітру. Одесу від шторму прикривав мис Великий Фонтан. Низькі райони міста, такі як Пересип, Лузанівка були природно захищені від наслідків негоди, а в центрі Одесу рятують берегозахисні споруди, які збудували ще вже 60 років тому. Єдине, що багато піску з пляжів змило в морі, тому навесні треба буде його діставати з дна та знову відновлювати пляжі", – зазначив еколог.

Владислав Балинський наголосив, що порівняно зі швидкістю вітру у місті не дуже багато дерев упало – могло бути більше.

"Якщо уважно придивитися: падали гілки з листям, яке не встигло облетіти. В Одесі залишилося багато зелені після теплої осені. Під вагою снігу їх ломило сильним вітром. Ще падали дерева біля коріння, бо до цього йшов дощ, земля розмокла, а парусність дерев з листям залишилася великою.Падали, в основному, старі дерева - ясені, тополі.Все із зеленим листям.Але синоптики попереджали, що станеться шторм.На майбутнє потрібно переглядати концепцію висадки нових рослин у місті, тому що клімат змінюється, стає тепліше. Тому треба вирішувати – які нові дерева влітку даватимуть гарну тінь, а взимку не падатиме від штормів», – підсумував Владислав Балинський.

Зазначимо, що за інформацією міськради, станом на ранок 29 листопада в Одесі повалено 398 дерев та великих гілок.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах