Порушували "мовний" закон: на депутатів та міських голів Одеської області склали протоколи

Порушували "мовний" закон: на депутатів та міських голів Одеської області склали протоколи.

Порушували "мовний" закон: на депутатів та міських голів Одеської області склали протоколи. Фото: my.ua

Події
22 грудня 2023 13:16

На Одещині за рік шість депутатів, голова райради та два міські голови порушили мовний закон на роботі. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень.

"В умовах військового стану депутати Одеської області продовжують порушувати норми мовного Закону. Незважаючи на ефективну обласну мовну програму, Одеська міська рада ігнорує права громадян України та не створює кращі умови для затвердження та популяризації державної мови. Курси, розмовні клуби, книгарні, підтримка обдарованої молоді та вчителів, боротьба з дезінформацією та протидія ворожим наративам, а також контроль за дотриманням мовного закону, на жаль, не всюди. Коли ж відбудеться деколонізація інформаційного простору, а депутати нарешті заговорять українською?", – зазначив Тарас Кремень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За 2023 рік уповноважений чотири рази проряд представників місцевого самоврядування Одеської області. У результаті склали шість протоколів про порушення на:

- голови Білгород-Дністровської районної ради – застосування недержавної мови під час засідання президії Білгород-Дністровської районної ради;
- депутата Болградської міської ради – застосування недержавної мови під час пленарного засідання сесії Болградської міської ради;
- Болградського міського голови – застосування недержавної мови під час пленарного засідання сесії Болградської міської ради;
- двох депутатів Одеської міської ради – застосування недержавної мови під час пленарного засідання сесії Одеської міської ради;
- депутата Овідіопольської селищної ради – застосування недержавної мови під час засідання постійної комісії з бюджету Овідіопольської селищної ради.

Також окремо склали адміністративні протоколи на Кодимського міського голову за застосування недержавної мови при зверненні до громадськості та двох депутатів Одеської міської ради за застосування недержавної мови під час публічного звіту перед виборцями, а також застосування недержавного мовлення під час сесії Одеської міської ради.

Крім того, 20 грудня розпочали заходи державного контролю щодо депутата Южненської міської ради через застосування недержавної мови під час пленарного засідання сесії.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах