В Одесі судитимуть групу липових волонтерів

В Одесі судитимуть групу липових волонтерів.

В Одесі судитимуть групу липових волонтерів. Фото: od.npu.gov.ua

Події
02 квiтня 08:19

В Одесі на лаву підсудних відправили групу псевдоволонтерів, які обдурили 14 людей на суму понад 280 тисяч гривень. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції Одеської області.

Так, одесит організував злочинну групу, залучаючи до неї двох знайомих. Зловмисники під виглядом благодійників, які нібито перебувають за кордоном, дзвонили по телефону військовим, представникам духовенства, волонтерських організацій, казали, що мають бажання передати безкоштовно на потреби ЗСУ автомобіль або іншу гуманітарну допомогу, проте необхідні засоби для доставки благодійної допомоги до необхідного пункту призначення. І введені в оману громадяни перераховували гроші на рахунки, вказані псевдоволонтерами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Щоб потерпілі не сумнівалися у благодійних намірах аферистів, під час телефонних розмов ті створювали відчуття, ніби автомобіль чи інший вантаж уже у дорозі – шум завантаженої проїжджої частини, сигнали транспортних засобів тощо.

Гроші вони знімали з банківських рахунків, ділили між собою та витрачали на власні потреби, а з постраждалими переставали виходити на зв'язок.

Зібравши достатньо доказів, поліцейські висунули трьом фігурантам звинувачення:

- За ч.ч. 2 та 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (у редакції Закону України №2997-ІХ від 21.03.2023) та ч. 5 ст. 190 того ж кодексу – заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, вчинене організованою групою. В тому числі допомога у скоєнні даних злочинів (ч. 5 ст. 27 ККУ);

- За ч.ч. 2 та 3 ст. 209 – володіння, розпорядження, зміна форми (перетворення) майна, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю отримано злочинним шляхом, вчинені за попередньою змовою групою осіб, організованою групою, зокрема повторно.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах