Що відбувається на Зміїному та чому активувалися безпілотники на Одещині

Що відбувається на Зміїному та чому активувалися безпілотники на Одещині.

Що відбувається на Зміїному та чому активувалися безпілотники на Одещині. Фото ілюстративне: 24tv.ua

Події
02 квiтня 09:10

Армія РФ не може контролювати північно-західну частину Чорного моря корабельно-катерним складом, тому в цих умовах вона намагається "тиснути" авіацією на острів Зміїний. Про це на брифінгу Media Center Ukraine – Ukrinform повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, армія РФ час від часу намагається демонструвати своє "панування" у повітрі. Російські літаки тактичної авіації проводили в районі острова розвідку та намагалися направити туди керовані авіаційні ракети. Це свідчить про спроби зірвати функціонування навігаційного апарату, тому що вздовж острова Зміїний проходять рекомендовані морські шляхи.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вона додала, що російські кораблі суттєво затиснуті у південно-східній частині акваторії Чорного моря та "не проявляють активності", проте ракетна небезпека з моря залишається. Армія РФ виводить ракетоносії на бойове чергування напередодні масованих комбінованих ракетно-дронових атак, ймовірно, для того, щоб зосередити увагу на повітряній обороні:

"Присутність на бойовому чергуванні підводного ракетоносія - це підвищена увага до морського напрямку, оскільки виявляти пуски з підводних човнів важко. Ракети, як правило, виходять і прямують на дуже невисокій дистанції від води і їх складно помітити радар. А перед ударом вони виходять на потрібну висоту, де їх можна виявити і залишається дуже мало часу на реагування. На сьогоднішній день усі ракетоносії заведені до пункту базування", – сказала Гуменюк.

Активність безпілотників в Одеській області

Гуменюк розповіла, що останнім часом ворог найчастіше використовує безпілотники розвідувального типу. Щодобово в операційній зоні сил оборони півдня України, а саме від Запоріжжя до Одещини, спостерігається близько 200 таких розвідувальних безпілотників. Однак такій розвідці суттєво заважає система радіоелектронної боротьби та вогнева робота:

"Вони працюють і з акваторії Чорного моря, працюють і вздовж лінії бойового зіткнення, намагаються максимально збирати інформацію і про віддалені регіони від лінії бойового зіткнення, глибше в ти", - пояснює військова.

Однією з причин такого активного використання БПЛА для розвідки є "літак".

"Здебільшого зараз бачимо після літакопаду, вони ставлять акцент на застосування тактичної авіації з акваторії Чорного моря в сенсі використання ракетних ударів. Тобто це напрям ракет протирадіолокаційних або керованих авіаційних ракет, але вже ставка не на керовані авіабомби", - розповіла Наталія Гуменюк..

Вона також зазначила, що, за інформацією британської розвідки, зміцнюється та ущільнюється охорона та оборона вхідної частини пункту базування ворожих кораблів. За її словами, більшість часу корабельно-катерний склад знаходиться саме в пункті базування та збирання надводної обстановки здійснює переважно радіолокаційним способом зсередини пункту базування. Ворог посилив активність безпілотних розвідників, якими збирає інформацію.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах