В Одесі приберуть частину пам'ятників

В Одесі заберуть частину пам'ятників.

В Одесі заберуть частину пам'ятників. Фото: world.lib

Події
05 квiтня 08:20

У зв'язку з процесами декомунізації та деколонізації міського середовища в Одесі заберуть кілька пам'яток. Таке рішення ухвалили 4 квітня на засіданні історико-топонімічної комісії.

Так, рекомендують демонтувати скульптуру робітника на Театральній площі, пам'ятник Макару Посмітному та пам'ятний знак у парку Перемоги. Ще у місті поміняють написи на табличках різних пам'яток.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Скульптуру робітника перемісять в інше місце. Попередньо у Савицький парк. Пам'ятник Макару Посмитному, діячеві комуністичної партії СРСР та директору радгоспу, на однойменній вулиці в Аркадії демонтують. Пам'ятний знак на честь закладки Алеї, присвяченої 60 звільненню Одеси від німецьких фашистів, демонтують. Табличку біля Алеї зірок на вулиці Ланжеронівській перекладуть українською мовою.

Перекладу українською також таблички на пам'ятниках: радянському конструктору Олександру Нудельману на бульварі Жванецького, математику Олександру Ляпунову у дворі між корпусами Одеського національного університету на Пастера, а також на пам'ятнику маршалу Родіону Малиновському на перехресті Преображенської та Софіївської вулиць.

Залишили на місці пам'ятник підводнику Олександру Маринеску, пам'ятник апельсину на бульварі Жванецького, пам'ятник болгарському революціонеру Христо Ботєву на Старопортофранківській та російському імперському генералу Федору Радецькому в Преображенському парку, пам'ятник генералу Івану Черняхівському на однойменній вулиці та "пам'ятник".



Зазначимо, що ці рішення не остаточні. За них мають проголосувати депутати Одеської міської ради.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах