З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі

З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі.

З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі. Фото: dumskaya.net

Події
09 травня 18:48

Команда ARCHHUB розробила проєкт реконструкції проспекту Українських Героїв. Відповідне відео оприлюднили на сторінці ARCHHUB у Facebook.

Як повідомила в інтерв'ю "Думській" зодча Тетяна Габерстро, команда почала думати над комплексним розвитком центральної частини Одеси через те, що в місті є лише зонінг, але досі немає загального містобудівного плану.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Основною ідеєю ARCHHUB є розширення активної туристичної зони, яка обмежена кількома вулицями, що примикають до Дерибасівської та Приморського бульвару. Архітектори розробили концепцію, що включає реконструкцію всього Старобазарного скверу, проспекту Українських Героїв та Грецької площі.

Відео: facebook.com/archhab.bureau

ARCHHUB планує створити повноцінний пішохідний маршрут від Привозу до Дерибасівської. У Старобазарному сквері автори пропонують відновити історичну вежу, змістивши всю наявну комерцію в центр площі та збільшивши зелену зону. Пам'ятник Отаману Головатому тоді перенесуть у північно-західну частину скверу, ближче до школи №90.

Проспект Українських Героїв, згідно з проєктом, поділять на чотири зони. Між Успенською і Троїцькою буде меморіальний комплекс, присвячений полеглим героям, далі книжковий ринок, дитяча зона з величезним колесом огляду, а також зона для відпочинку. У районі перехресть з Успенською, Троїцькою, Єврейською, Жуковського і Буніна автори пропонують перекинути арочні містки з ескалаторами або інклюзивними ліфтами.

  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 1
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 2
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 3
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 4
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 5
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 6
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 7
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 8
  • З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото 9

З колесом огляду: як у майбутньому може виглядати проспект Українських Героїв в Одесі фото

Фото: dumskaya.net

"Книжка", за словами зодчого Максима Нікіфорова, залишиться. Планують використати лише верхню частину ринку, аби розмістити там літні майданчики ресторані. Дитячу зону облаштують у районі гімназії, а меморіал захисникам правопорядку можуть перенести в зону між вулицями Жуковського й Буніна або на "територію пам'яті" ближче до вулиці Успенської.

Можуть торкнутися зміни й колишнього ресторану "Київ" та ТЦ "Галерея Афіна".

"Ми пропонуємо пройти крізь колишній ресторан "Київ" на рівні другого поверху, а потім спуститися в пасаж "Афін". Зараз у торговому центрі проблема зі входом, будівля витягнута по осі, а заходите ви збоку, через якийсь чорний вхід. Якщо "прорубати" там пасаж, то туди піде потік туристів. Власнику треба показати, що це приверне йому додатковий приплив клієнтів, відвідувачів. А разом із цим і по-іншому заживе Грецька площа. Там можна зробити концертний майданчик. Вуличні музиканти співають на Дерибасівській, біля Міськсаду, але чомусь не співають на Грецькій площі. Усе просто, бо там немає людей. Можна зробити там тимчасовий або постійний ярмарок майстрів", – каже Нікіфоров.

За словами зодчої Тетяни Габерстро, проспект Українських Героїв – лише частина масштабного переосмислення всієї історичної частини Одеси: від околиць Французького бульвару в районі Ботанічного саду до Пересипу, за яким архітектори пропонують створити офісно-адміністративний центр міста. Вона зазначає, що між вулицями Отамана Головатого і Чорноморського козацтва можна розмістити Сіті – комерційний, офісний і адміністративний центр міста з висотними будівлями та естакадою на рівні третього поверху. Це допоможе уникнути затоплення дороги під час дощів, розвантажити історичну частину Одеси, збільшити туристичну привабливість і екологічність, а також знизити транспортне навантаження.

Наразі проєкт – лише концепція, що відкрита для обговорення. Як зазначає зодча Тетяна Габерстро, архітектори шукають однодумців. За її словами, Одесу потрібно реконструювати кварталами, тобто комплексно, а для цього потрібно створювати щось комерційно привабливе, щоб залучати інвесторів і створювати чіткі рамки, які унеможливлять нахаббуди.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах