Аудитори визнали Одеську кіностудію збитковою: що відповіли представники підприємства

Аудитори визнали Одеську кіностудію збитковою: що відповіли представники підприємства.

Аудитори визнали Одеську кіностудію збитковою: що відповіли представники підприємства. Фото: odessa.detivgorode.ua

Події
06 червня 17:39

Через неефективні управлінські рішення керівництва та бездіяльність акціонерів Одеська кіностудія стала збитковою і ризикує припинити своє існування.

Про це в середу, 5 червня, повідомили у пресслужбі Південного Офісу Держаудитслужби.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Аудитори стверджують, що за останні п’ять років через неефективні управлінські дії та рішення кіностудія недоотримала доходи або втратила таку можливість, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 мільйонів гривень. Підприємство досі не зареєструвало речові права на нерухоме майно – земельні ділянки ПрАТ "Одеська кіностудія", що розташовані в елітній зоні Одеси на узбережжі Чорного моря загальною площею 6,62 гектара. Через таке зволікання кіностудія може безповоротно втратити землі, первісна вартість яких складає понад 61 мільйон гривень. До того ж не переооцінили вартість майна, що належить кіностудії. Унаслідок цього вартість її активів знизилася на майже 200 мільйонів гривень.

Також, за даними аудиторів, проблеми кіностудії пов’язані з доходами від авторських прав на свою продукцію. Державне агентство України з питань кіно передало приватній структурі ТОВ "Фірма Будущеє" виключні майнові авторські права на використання національної культурної спадщини та загальнодержавної власності України – Фільмофонду, створеного ДП "Одеська кіностудія художніх фільмів" у період з 1955 по 1991 роки. Загалом нараховується 269 картин, серед яких загальновідомі фільми: "Д’Артаньян і три мушкетери", "Пригоди Електроніка", "Місце зустрічі змінити не можна", "Діти капітана Гранта". Через це "Одеська кіностудія" не отримала додаткових надходжень на суму майже 13 мільйонів гривень.

Ще однією проблемою є  отримання доходів від роялті, які є значно меншими, ніж собівартість створених протягом п’яти останніх років компанією фільмів. Така ситуація може завдати збитків на суму понад 40 мільйонів гривень.

Як коментує заяву аудиторів Одеська кіностудія

У пресслужбі Одеської кіностудії заявили, що сума 400 мільйонів гривень, яка зазначена в матеріалах, є маніпулятивною.

"Дана цифра взята з описової частини аудиторського висновку, де складені математичним шляхом усі цифри, які є не більше, аніж економічним припущенням спеціалістів, які проводили аудит і не мають відношення до безпосередньої перевірки, результати якої викладені в акті ревізії. Крім того, описова частина, яка підкреслила окремі види діяльності, не має прямого впливу на Одеську кіностудію", – йдеться в повідомленні.

В акті ревізії міститься інформація про перевірку двох порушень на загальну суму близько мільйона гривень. Ці порушення вже усунули.

Одеська кіностудія працює стабільно, жодних загроз її існуванню не існує. У підприємства немає заборгованості по зарплатах і податках.

Також Одеська кіностудія є активним учасником кінематографічного процесу. Від початку повномасштабного вторгнення завершили зйомку трьох картин. Зараз працюють над повнометражним художнім фільмом "Режисер". YouTube-канал кіностудії налічує понад 1,7 мільйона підписників і приносить значний дохід. Музейно-виставковий комплекс постійно оновлюється та є стабільним джерелом прибутків підприємства. На території кіностудії регулярно проходять благодійні заходи: екскурсії, кінопокази, імерсивні виставки для ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та їхніх сімей.

За останні п'ять років кіностудія отримала за свої роботи понад 40 кінонагород на різних фестивалях.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах