В Одесі стався конфлікт за участю ТЦК та медиків: як прокоментували інцидент у військкоматі (оновлено)

Автівка швидкої допомоги.

Автівка швидкої допомоги. Фото ілюстративне: zt-rada.gov.ua

Події
11 червня 17:25

В Одесі вдень у вівторок, 11 червня, стався конфлікт між людьми у військовій формі та медиками. Відеозапис цього скандалу опублікувала низка місцевих Telegram-каналів.

На відео зафіксовано бійку між працівниками ТЦК та лікарями швидкої допомоги. За словами одного з лікарів, представники військкомату нібито не випускали із будівлі ТЦК та СП бригаду медиків, яка приїхала на виклик.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Бригаду швидкої викликали за адресою. Зайшли до ТЦК – їх закрили та чотири години не відпускали", – заявив представник швидкої допомоги.

Відео: Telegram-канал "ХО"

До цього у соцмережах ширилася інформація про те, що медична допомога знадобилася водію швидкої допомоги, який прийшов до військкомату, щоб оновити дані. Військовослужбовці начебто відмовилися відпускати чоловіка, унаслідок чого йому стало зле.

В Одеському обласному ТЦК та СП вже прокоментували цю ситуацію. Військові заявили, що спільно із правоохоронцями проводять невідкладні заходи з метою встановлення детальних обставин події.

Детальну інформацію обіцяють надати найближчим часом.

ОНОВЛЕНО О 17:45: За фактом конфлікту військова прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом хуліганства (частина четверта статті 296 Кримінального кодексу України).

За попередньою інформацією правоохоронців, інцидент стався сьогодні, 11 червня, близько 13:00 в Київському районі міста Одеси між працівниками швидкої медичної допомоги і районного ТЦК та СП.

Поліцейські встановили й опитали свідків та очевидців. Деяких з учасників інциденту запросили до відділку поліції, де з ними працюють правоохоронці.

ОНОВЛЕНО О 18:30: За інформацію ТЦК, поліцейські та представники військкомату перевіряли облікові документи у громадян. Один із чоловіків відмовився надавати військово-облікові документи та документи, що посвідчують особу. Саме тому його доставили до районного ТЦК та СП для оновлення облікових даних.

За годину після цього до військкомату приїхала група людей у медичному одязі на автомобілі швидкої допомоги. Вони стверджували, що прибули на виклик громадянина, якого доставили до військкомату, та наполягали на його госпіталізації. Медики заявили, що у військовозобов'язаного є певний діагноз, однак раніше ВЛК цей діагноз не виявила. Надати документи, які підтвердили б їх приналежність до системи охорони здоров'я, люди в медичній формі відмовилися. Через це військовослужбовці запідозрили, що фігуранти намагаються допомогти громадянину уникнути військової служби, на яку його визнала придатним ВЛК.

На місце викликали поліцейських. Їм медики також відмовилися пред'явити документи. У результаті лікарів затримали для надання пояснення, після чого вони зателефонували на лінію "103" та повідомили про нібито "силове утримання представників екстреної служби" посадовцями військкомату.

На місці події, крім представників бригад швидкої допомоги, прибули невідомі цивільні особи, які спровокували бійку. У результаті інциденту травми отримали і військовослужбовець ТЦК, і представники екстреної служби. Наразі правоохоронці вставновлюють усі обставини події.

ОНОВЛЕНО О 14:50 12 ЧЕРВНЯ: У Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Одеської області прокоментували інцидент за участю ТЦК.

"Кофлікт вичерпано. Остаточний вердикт нададуть правоохоронні органи. Щодо бронювання медиків: нині відповідно до установленого порядку, проводяться відповідні лікарські огляди, оновлюються обліково-військові дані, формуються та подаються додаткові списки на їх бронювання. Найближчим часом питання буде вирішено. Усі бригади швидкої допомоги працюють у штатному режимі", – йдеться в повідомленні медиків.

ОНОВЛЕНО О 15:20 12 ЧЕРВНЯ: На інцидент відреагував Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що направив листи до ДБР, Військової служби порядку Нацполіції та МВС із вимогою надати оцінку діям учасників конфлікту.

"Дії, які мали місце в Одеському ТЦК та СП, точно не додають авторитету жодній зі сторін конфлікту, а навіть навпаки – дискредитують тих, хто зараз на передовій виборює життя для нашої країни і людей", – зазначив омбудсмен.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах