Знищення британських SAS та мінування Хаджибейської дамби: які фейки "гуляють" про Одесу

Знищення британських SAS та мінування Хаджибейської дамби: які фейки "гуляють" про Одесу.

Знищення британських SAS та мінування Хаджибейської дамби: які фейки "гуляють" про Одесу. Фото: 5.ua

Події
24 липня 09:02

Останніми днями в мережі поширюються два фейки – про "знищення британських SAS" та "мінування Хаджибейської дамби".

Так, як повідомив керівник пресцентру Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук, нідерландська журналістка Соня ван ден Енде "знищила" підрозділ британських SAS в Одесі. Вона проінформувала, що внаслідок російського удару 22 липня нібито загинули 18 британських спецназівців та ще 25 отримали поранення. Її публікацію прочитали понад 2,5 мільйони читачів.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Варто зазначити, що журналістці заборонили в'їзд в Україну.

Плетенчук зазначив, що жодних доказів цього нідерландська журналістка не надала.

Раніше у Силах оборони Півдня України повідомили, що внаслідок ракетного удару по Одеській області у понеділок, 22 липня, частково зруйновано фасад адміністративної будівлі приватного підприємства та складські приміщення, а також пошкоджено цивільні автомобілі.

Як повідомляли в Центрі протидії дезінформації при РНБО України, кар'єру пропагандистки Соня ван ден Енде вона розпочала у 2015 році, коли повідомила, що пожежу в Одесі викликали "українські фашисти".

Зараз Соня ван ден Енде знімає репортажі з тимчасово окупованих територій та розповідає про "звірства" українських військових. Також вона писала про українські "біолабораторії", про те, що Зеленський загрожує напасти на Донбас, що ЗСУ обстрілюють мирні міста тощо. Жителька Нідерландів любить подорожувати Росією і хвалить її у своїх соцмережах.

Соня ван ден Енде.Соня ван ден Енде. Фото: facebook.com/Taclbery

Центр стратегічних комунікацій та безпеки нагадаємо, що в Україні не воюють іноземні військовослужбовці спеціального призначення чи регулярних Сил спецоперацій, тому ця новина – вигадана в рамках російського наративу про те, що армія Росії нібито "воює в Україні з НАТО".

Крім того, якби такий інцидент мав місце, то це знайшло б підтвердження в офіційних джерелах Сполученого Королівства. А цього нема.

Абсолютна більшість повідомлень про цю новину була поширена російськими або іноземними джерелами, які мімікріють під експертне середовище, проте поширюють російські наративи.

Також росіяни поширюють новий фейк про мінування мостів та дамб в Одесі.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповіли, що у такий спосіб росіяни намагаються посіяти паніку серед населення. Подібні заяви про нібито мінування мостів і дамб ворожа пропаганда циклічно поширює про всі регіони України.

"Насправді, вкиданнями про "мінування ЗСУ дамб і мостів" сама Росія за фактом загрожує ракетними ударами по цих об'єктах. Раніше представниця МЗС Росії Марія Захарова вже загрожувала таким чином ударами по Київській та Канівській ГЕС. Також російська пропаганда неодноразово робила подібні заяви щодо стосовно гідротехнічних споруд на Харківщині. Також 6 червня 2023 року саме російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, що призвело до людських жертв та екологічної катастрофи на Херсонщині", – зазначили в Центрі.

Фейк від РФ пр Одесу.Фейк від РФ пр Одесу. Фото: spravdi.gov.ua

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах