Трансгендер з Одеси вимагає від держави мільйон за моральну шкоду: її звинувачують у поширенні порно

Трансгендер з Одеси вимагає від держави мільйона за моральну шкоду: її звинувачують у поширенні порно.

Трансгендер з Одеси вимагає від держави мільйона за моральну шкоду: її звинувачують у поширенні порно. Фото: projector.org.ua

Події
05 серпня 11:27

Трансгендерна одеситка Марія Віниченко вимагає від держави мільйон гривень за моральну шкоду, завдану кримінальним переслідуванням за поширення порнографії. Про це повідомляє громадська організація "Прожектор", керівник якої Віталій Матвєєв захищав права Марії.

Після завершення процесу трансжінка зважилася судитися з судом для відшкодування завданих їй збитків за 50 місяців, які вона перебувала під слідством та судом.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, Малинівський райсуд Одеси днями відкрив провадження за її позовом до органів, які займаються оперативно-розшуковою діяльністю, органів досудового розслідування, прокуратури та суду. Підготовче засідання було призначено на 16 жовтня.

"П'ять років тому слідчі передали справу до суду без доказової бази – і весь час вона була змушена доводити невинність і захищати свої права від незаконного звинувачення. Десятки судових засідань супроводжуватимуться емоційними переживаннями, які призводили до безсонних ночей та нервового виснаження трансжінки. Найскладніші. Миті Марія працювала з психологією проекту Human Rights Clinic Юлією Арсієнко, щоб остаточно не зламатися на тернистому шляху відстоювання справедливості", – зазначили у ГО "Прожектор".

Адвокат Віталій Матвєєв зазначив також, що під час кримінального переслідування після оголошення підозри Марія Вініченко зазнала нахабного втручання у своє особисте та сімейне життя. Правоохоронці жорстоко поводилися з нею під час затримання на очах сусідів, які згодом, за словами адвоката, почали цькувати її. Пізніше, у 2020 році, через це справа трансжінка втратила роботу, а сам судовий процес почав займати все більше часу, через що вона рідше проводила час із сім'єю та друзями, що викликало у неї соціальний дискомфорт.

Крім того, трансжінка була обмежена у прагненнях подорожувати, оскільки розпочате щодо неї переслідування унеможливлювало її виїзд до інших країн для духовного збагачення, що принижувало її гідність. І, за словами адвоката, отямитися від такої чотирирічної історії вона не може досі.

Нагадаємо, що одеситку звинувачували у розміщенні "голих" знімків, які вона нібито опублікувала на спеціальному сайті знайомств. Кримінальне провадження у цій справі розпочали ще 2019 року.

Марія та її адвокат стверджують, що всі знімки за допомогою фотошопу.

Після громадського резонансу прокуратура відмовилася від публічного звинувачення і 12 травня 2023 року суддя Малиновського райсуду Одеси Олександр Гарський повністю виправдав одеситку.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах