В Одесі знову сморід: екологи дали прогноз, коли він пропаде

В Одесі знову сморід: екологи дали прогноз, коли він пропаде.

В Одесі знову сморід: екологи дали прогноз, коли він пропаде. Фото: od.vgorode.ua

Події
08 серпня 08:41

Вранці в четвер, 8 серпня 2024 року, в Одесі знову з'явився сморід, схожий на запах гару.

Як повідомляє " Думська ", біолог Віктор Развожаєв стверджує, що той факт, що "аромати" поширюються по всій Одесі і довго тримаються, пов'язаний із відомим феноменом, який спостерігається у нас останні кілька десятиліть.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«При певних співвідношеннях температури, атмосферного тиску та вологості над Одесою утворюється своєрідний ковпак, який "замикає" повітря. І всі випари - від лиманів, сміттєзвалищ, моря, нафтобаз, дим від палаючої рослинності - все концентрується і дає такий ефект. Ймовірно, що феномен пов'язані з радикальним зміною троянди вітрів, яке, своєю чергою, обумовлено безсистемним висотним будівництвом. Те, що вітру в Одесі змінили напрямки, фіксували багато дослідників, проте поки що системної роботи з цього приводу ніхто не написав. Як би там не було: сморід не несе особливої шкоди, вона не смертельна. Так, поєднання умов, що її породили, можуть створити проблеми для людей із захворюваннями дихальної системи, сердечників та інших», – вважає він.

Біолог стверджує, що в місті одесити перестануть відчувати вже в другій половині серпня. Наприкінці місяця область накриє циклон, який зменшить атмосферний тиск над містом, внаслідок чого неприємні запахи перестануть накопичуватися і дихати стане легше. Крім того, дощі зменшать кількість пожеж в екосистемах, які є основним джерелом неприємних "ароматів".

Нагадаємо, що за останній тиждень через загоряння близько 16 гектарів очерету на полях фільтрації на Одещині в атмосферу потрапило понад 11 тисяч тонн вуглекислого газу. Причиною пожежі стала людська недбалість та порушення правил пожежної безпеки.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах