Уночі активісти прибрали з площі 10 квітня в Одесі орден Леніна та радянську зірку (оновлено)

Дем'ян Ганул і Владислав Балінський.

Дем'ян Ганул і Владислав Балінський. Фото: t.me/ganul93

Події
07 вересня 09:07

Уночі в суботу, 7 вересня, активіст Дем'ян Ганул і очільник ГО "Зелений лист" Владислав Балінський прибрали із площі 10 квітня в Одесі орден Леніна. Також на площі більше немає радянської зірки. 

Про це Ганул повідомив у своєму Telegram-каналі, зазначивши, що "проходив повз і побачив, що Ленін впав".

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Я просив владу зняти його (тобто Леніна – прим. ред.) толерантно, ну влада не завжди чує громадськість... Така Одеса мені більше подобається", – зазначив громадський діяч.

Також він додав, що Ленін не охороняється законом і не має жодної культурної цінності.

Площа 10 квітня після та до демонтажу ордена Леніна та радянської зірки.Площа 10 квітня після та до демонтажу ордена Леніна та радянської зірки. Фото: t.me/ganul93

На відео, яке опублікував активіст невдовзі після демонтажу, видно, що на місце вже прибули правоохоронці.

Відео: t.me/ganul93

Трохи згодом він записав відеозвернення, в якому повідомив, що перебуває у райвідділку, однак Ленін не має бути ані в Одесі, ані в будь-якому іншому українському місті.

"Таке трапляється, коли влада ігнорує закон про декомунізацію. Я думаю, все буде добре, залишив пояснення, чекаю, поки ще товариш залишить пояснення, і будемо їхати додому відпочивати", – сказав Ганул.

Владислав Балінський, який разом із Ганулом брав участь у демонтажу, ще ввечері 1 вересня опублікував на своїй Facebook-сторінці пост із питанням щодо того, чому орден Леніна та радянська зірка досі є на площі 10 квітня.

"Нагадайте мені в День знань, чому це страхіття в Одесі ще на своєму місці? Зображення орденів та медалей не є орденами та медалями й не потрапляють під виняток, чи не так?" – написав тоді голова громадської організації.

У коментарі під цим постом Ганул тоді відповів йому: "Давай самі демонтуємо, скільки того діла, під покровом ночі".

ОНОВЛЕНО О 09:40: Дем'ян Ганул зазначив, що на площі 10 квітня в Одесі залишилися ще один Ленін і радянська зірка.

"До приїзду поліції встиг впасти тільки один (орден Леніна – прим. ред.). Питання часу, коли впаде другий, тому я рекомендую владі показати, як можна цивілізовано зняти зображення ідеолога радянського режиму, виконавши нарешті закон про декомунізацію. Можливо, це навіть краще, що влада може врахувати вчорашній досвід і провести демонтаж самостійно", – наголосив активіст.

Також він опублікував ще одне відео, яке записав уночі.

Відео: t.me/ganul93

ОНОВЛЕНО О 10:55: Речниця Головного управління Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська в коментарі Суспільному повідомила, що на причетних до демонтажу ордена Леніна та радянської зірки на площі 10 квітня склали адміністративні матеріали за дрібне хуліганство.

За словами голови ГО "Зелений лист" Владислава Балінського, адмінпротоколи склали на нього, Демʼяна Ганула та Єгора Доровських.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах