В Одесі вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому у дитини

В Одесі вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому у дитини.

В Одесі вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому у дитини. Фото: interfax.com.ua

Події
10 вересня 18:00

Офтальмологи Інституту очних захворювань та тканинної терапії імені Філатова НАМН України в Одесі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїди великого розміру у дитини. Про це повідомляє " Інтерфакс-Україна ".

Операцію провів доктор медичних наук, керівник відділу патології сітківки та склоподібного тіла Микола Уманець.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Хірургічне видалення внутрішньоочних гемангіом не проводять через занадто високий ризик кровотечі та відсутність ефективних методів його зупинки. Всі сучасні методи лікування внутрішньоочних гемангіом спрямовані на зупинку росту та руйнування пухлини та ефективні у разі маленьких за розміром утворень. У випадках же великого розміру, єдиним способом вирішення проблеми є видалення ока", – наголосили в інституті.

Операцію здійснили 13-річному пацієнту. У серпні 2023 року під час перевірки зору перед школою пацієнт поскаржився на часткове випадання зору, але скарг на погіршення зору не було і до лікарів звертатися не стали. Під час обстеження у серпні 2024 року лікарі виявили, що зір на лівому оці значно знизився. Під час обстеження в Інституті Філатова знайшли практично повне відшарування сітківки та під нею новоутворення – гемангіому. Ситуація ускладнювалася юним віком пацієнта (у юному віці новоутворення швидко ростуть і поводяться набагато агресивніше), невчасністю звернення за допомогою, великими розмірами пухлини і невдалим розташуванням практично впритул до зорового нерва, розвитком великого відшарування сітківки з втратою зору.

Вперше у світі гемангіому великих розмірів видалили дорослому пацієнтові в Інституті Філатова у 2020 році та стали першими у світі.

Як і в 2020 році, ставку зробили на унікальний метод високочастотного електрозварювання біологічних тканин в офтальмології, розроблений вченими Інституту Філатова спільно із фахівцями Інституту електрозварювання імені Патона. Він дозволяє видалити гемангіому дорослому пацієнту в Інституті Філатова та значно знизити ризик кровотечі за допомогою унікального інструментарію, розробленого фахівцями двох інститутів.

Гемангіоми (hemangioma) – доброякісні новоутворення у різних ділянках тіла, зумовлені аномальним зростанням кровоносних судин та практично ними пронизані. Гемангіоми можуть утворюватися і у внутрішніх органах, зокрема (дуже рідко) та в судинній оболонці ока (хоріоїди). Вони не загрожують життю пацієнта, проте супроводжуються значним зниженням зору і можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень, таких як відшарування сітківки, крововилив у порожнину ока, підвищення внутрішньоочного тиску (глаукома).

До успішної операції, проведеної офтальмологами Інституту Філатова у 2020 році, у світі було зафіксовано єдиний випадок хірургічного видалення внутрішньоочної гемангіоми: у 2019 році італійський лікар-офтальмологія Барбара Пароліні провела операцію з видалення пухлини невеликого розміру у дорослого пацієнта.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах