В Одесі сьогодні обговорювали демонтаж пам'ятників: він може коштувати до 50 мільйонів гривень

В Одесі обговорювали сьогодні демонтаж пам'ятників: що вирішили.

В Одесі обговорювали сьогодні демонтаж пам'ятників: що вирішили. Фото: otdyhaem.com.ua

Події
26 вересня 14:20

На сьогоднішньому виконкомі в Одесі винесли проект рішення, згідно з яким управління капітального будівництва призначається замовником робіт з демонтажу та перенесення 19 пам'ятників, у тому числі й погруддя російському письменнику Олександру Пушкіну на Приморському бульварі.

Так, після низки бюрократичних процедур, пов'язаних зокрема з ЮНЕСКО, збереться сесія, щоб розглянути виділення коштів на те, щоб прибрати пам'ятники. Потім оголосять тендери, після чого проекти підуть на експертизу і лише тоді стане зрозумілою сума демонтажу. А вже після цього знову збереться сесія, щоби профінансувати роботи.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Складність полягає ще в тому, що сім пам'яток із 19-ти є пам'ятками культурної спадщини. Тим більше, закон України про захист культурної спадщини забороняє зносити, переносити та змінювати пам'ятки та їх частини. Тому для демонтажу пам'ятки її спочатку потрібно виключити з держреєстру.

Як зазначили під час виконкому, листа одеського міського голови про перегляд розпорядження голови ОВА від 26 липня було відхилено.

Замовником проекту демонтажу публічного простору пам'ятників та пам'ятних знаків визначили Управління Капітального будівництва Одеської міської ради. Розроблена технічна документація відповідно до процедури буде передана органам охорони культурної спадщини найвищого рівня.

Вартість знесення 19 пам'яток може коштувати від кількох мільйонів гривень до 50-ти.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах