Серед пам'ятників, що їх знесуть в Одесі, є братська могила з воїнами УНР

Серед пам'ятників, що їх знесуть в Одесі, є братська могила з воїнами УНР.

Серед пам'ятників, що їх знесуть в Одесі, є братська могила з воїнами УНР. Фото: Фото: commons.wikimedia

Події
26 вересня 16:37

Серед об'єктів, що підлягають демонтажу в Одесі через закон про декомунізацію, є братська могила червоногвардійців та воїнів УНР на Куликовому полі. Про це розповів начальник управління з роботи з ЮНЕСКО та культурної спадщини Федір Стоянов на засіданні виконкому 26 вересня.

Об'єкт складається з надземної та підземної частини. За архівними даними, у братській могилі поховані представники обох сторін – як загиблі в січні 1918 року у боротьбі за встановлення Радянської влади в Одесі, так і бійці Української Народної Республіки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Ймовірно, і фахівцям це потрібно буде встановити, що крім надгробка потрібно буде провести ексгумацію і перенести залишки людей, похованих у цій братській могилі, на інше місце. Швидше за все на один із міських цвинтарів. На мою думку, така процедура має відбутися – ми обов'язково маємо перенести не лише надгробок, а й останки жертв січневих боїв 1918 року", – зазначив Федір Стоянов.

Зазначимо, що братська могила на Куликовому полі зберігає залишки 119 учасників подій. Там поховані як комуністи, так і гайдамаки, крім явних контрреволюціонерів.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах