Передавав дані про дислокацію ЗСУ: СБУ викрила агента РФ з Одеси

Затриманий агент РФ.

Затриманий агент РФ. Фото: СБУ

Події
Сьогодні 11:10

Співробітники СБУ затримали 30-річного агента РФ з Одеси. Фігурант мобілізувався до ЗСУ, щоб коригувати удари росіян по українській армії.

Про це повідомили у пресслужбах Управління СБ України в Одеській області та Офісу Генпрокурора.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Згідно з матеріалами справи, російська спецслужба завербувала фігуранта через Telegram-канали, де він шукав швидкий заробіток. Спочатку зрадник виконав "тестове завдання" ворога, а потім у серпні 2024 року за вказівкою російського куратора вступив на військову службу до однієї з військових частин ЗСУ. У лавах української армії колаборант був курсантом навчального батальйону.

"Підозрюваний неодноразово передавав куратору секретні дані щодо розташування, навчальних центрів, військових частин на території Одеської та Вінницької областей, блокпостів ЗСУ та ТРО, а також схеми переміщення військової техніки", – йдеться в повідомленні Офісу Генпрокурора.

Затримання агента РФ.Затримання агента РФ. Фото: Спеціалізована прокуратура у сфері оборони південного регіону

Кожен крок підривної діяльності зловмисника документували співробітники СБУ. Порушника затримали "на гарячому", коли він готувався відправити секретні координати в РФ. Розслідування встановило, що пріоритетними цілями ворогів були навчальні центри та пункти постійної дислокації сил ППО, куди влаштувався їхній шпигун. Окупанти сподівалися завдати вогневе ураження по об’єктах у той час, коли там буде найбільше зосередження українських захисників. Сам зрадник у момент атаки планував сховатися за межами військової частини, щоб у подальшому продовжити коригування вогню.

Листування агента РФ із куратором.Листування агента РФ із куратором. Фото: СБУ

Під час обшуків в агента виявили мобільний телефон із доказами роботи на ворога. Фігуранту повідомили про підозру за частиною другою статті 111 Кримінального кодексу України ("Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану"). Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах