Екс-глава сільради Одеської області привласнив кошти на ремонт доріг: суд розгляне справу

Екс-глава сільради Одеської області привласнив кошти на ремонт доріг: суд розгляне справу.

Екс-глава сільради Одеської області привласнив кошти на ремонт доріг: суд розгляне справу. Фото: bees.news

Події
17 сiчня 2023 11:28

Правоохоронці відправили на лаву підсудних екс-голову однієї із сільрад Болградського району Одеської області, яка привласнила бюджетні кошти, виділені на ремонт доріг. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Під час розслідування факту розкрадання коштів, призначених на капітальний ремонт автошляхів в одному із сіл Болградщини, правоохоронці з'ясували, що до корупційного правопорушення причетний 63-річний колишній голова сільської ради та підрядник.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За версією поліції, чиновник змовився зі своїм 53-річним односельцем і протягом 2019 та 2020 років привласнив та розтратив майже 300 тисяч гривень із місцевого бюджету. Для цього екс-глава сільради виділив понад мільйон гривень на капітальний ремонт доріг, але не оголосив один тендер за процедурою відкритих торгів на Prozzoro, передбаченою законом, а розділив суму на шість договорів підряду, які реєстрації на Prozzoro не потребували. Договір про проведення робіт він підписав зі своїм приятелем, який напередодні зареєструвався як фізична особа-підприємець із дозволом проводити дорожні роботи.

Будівельні роботи передбачали капітальний ремонт у вигляді покриття доріг щебеневою сумішшю з використанням спеціалізованої техніки, про що було підписано відповідний акт виконаних робіт. Проте судово-будівельні, товарознавчі та економічні експертизи, ініційовані правоохоронцями, показали, що вартість будівельного матеріалу виявилася в рази завищеною, а спеціалізована автомобільна техніка, зазначена як та, за яку провели оплату, взагалі не використовувалася. Крім того, акт приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних робіт замовник ухвалив без інженера з технічного нагляду.

На такій схемі екс-чиновник та його спільник "відмили" майже 30% із бюджетного мільйона гривень.

Дії чиновника та підрядника слідчі поліції під керівництвом Болградської окружної прокуратури кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу України: частина четверта статті 191 (розтрата та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені за попередньою змовою) статті 28 частина перша статті 366 (складання, видача посадовцем завідомо неправдивих офіційних документів, внесення посадовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб).

Наразі досудове розслідування щодо екс-глави сільради закінчили, склали обвинувальний акт і направили його до суду разом із позовом про відшкодування завданих збитків. На майно чоловіка наклали арешт.

Кримінальне провадження щодо підрядника ще розслідується.

Відповідно до законодавства правопорушникам загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах