На Одещині обманюють біженців, які залишилися без житла: нові схеми шахраїв

На Одещині дурять біженців, які залишилися без житла: нові схеми шахраїв.

На Одещині дурять біженців, які залишилися без житла: нові схеми шахраїв. Фото: od.npu.gov.ua

Події
09 серпня 2022 20:53

Поліцейські на Одещині повідомили про шахраїв, які для збагачення використовують переселенців та інших громадян, які потребують матеріальної допомоги від держави майнові злочини. Про це повідомляє пресслужба ГУНП на Одещині.

Так, дві жінки з Подільського району Одещини через бойові дії вже залишилися без житла та майна. Вони повірили зловмисникам, які видали себе за банківських працівників і пообіцяли нарахувати кошти, якщо переселенки назвуть дані карток та паролі. Так жінки втратили останні гроші.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На подібних шахраїв натрапив і мешканець Кодимської громади. Лжепрацівники банку пообіцяли чоловікові 2500 гривень допомоги від держави, випросили конфіденційну інформацію та викрали з її банківського рахунку 75 тисяч гривень. А ось його земляк знайшов в Інтернеті оголошення нібито про грошові виплати жителям України від Євросоюзу та вирішив скористатися допомогою онлайн-юриста. Після того, як з рахунку громадянина нібито за заяву та бланк списали 600 гривень, він зрозумів, що ціна надто висока і далі лише зростатиме, тому припинив спілкування.

Схожа ситуація сталася ще з двома мешканцями Подільщини. Громадяни хотіли зареєструвати заяви на допомогу через сервіс "Допомога", але замість справжнього державного сервісу зайшли на фейковий сайт і внесли туди дані своїх банківських карток. Зловмисники одразу привласнили їхні гроші – майже 28 500 гривень. За всіма фактами шахрайства поліцейські розслідують кримінальні провадження, розпочаті за частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України. Вживаються заходів щодо встановлення правопорушників.

Питаннями нарахування та виплати матеріальної допомоги займаються уповноважені органи місцевого самоврядування. Зокрема, у Подільську можна отримати консультацію у Департаменті соціальної, сімейної політики та охорони здоров'я. Телефон для довідок – (066)175-40-32.

У той же час справжні службовці та банківські працівники не будуть вимагати особисті дані ваших карток та паролів. А якщо ви вирішили подати заявку самостійно, будьте уважні, щоб не потрапити на фішингові сайти – перевіряйте дизайн та наповнення різних сторінок, адресний рядок та враховуйте, що державні сайти завжди користуються доменом gov.ua.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах