Отримай відповідь: що дасть Одесі список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Отримай відповідь: що дасть Одесі список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Отримай відповідь: що дасть Одесі список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Фото: rossaprimavera

Події
08 вересня 2022 17:30

Культурне агентство ООН ЮНЕСКО нещодавно заявило, що підтримує заявку України на включення Одеси до списку Світової спадщини. Як це вплине на розвиток міста і що в цьому випадку буде потрібно від самої Одеси, уточнює " Суспільне ".

Наразі в ЮНЕСКО вважають, що через російську агресію культурна спадщина Одеси перебуває під загрозою. Тому місту нададуть фінансову допомогу для відшкодування збитків, завданих Одеському художньому музею та музею сучасного мистецтва, а також надасть обладнання, щоб оцифрувати щонайменше 1000 творів мистецтва в Одесі та документальну колекцію Одеси.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами мера Геннадія Труханова, включення до спадщини вимагає кропіткої роботи з підготовки номінаційного досьє, співпраці з міжнародними експертами, проведення зустрічей та переговорів.

У спадок увійде лише частина Одеси

Начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Володимир Мещеряков пояснив, що під охорону ЮНЕСКО потрапляє історична частина міста: ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, Дерибасівська, Гоголя, тобто ті історичні місця, які найбільше відвідують та відвідуватимуть. включення.

Зобов'язання, які будуть накладені на державу та місто

Мещеряков зазначив, що разом із захистом держава та місто отримують певні зобов'язання, серед яких:

- Заборона на появу дисгармонійних об'єктів у центрі міста;
– підтримка території у належному стані (кошти на це мають виділятися з місцевого чи державного чи комунального бюджету);
- Збереження зовнішнього вигляду вулиць максимально наближеним до подій революції 1917 року.

Навіщо Одесі включення до спадщини ЮНЕСКО

Включення до спадщини ЮНЕСКО збільшить кількість туристів, бо місто потрапить до світових туристичних маршрутів. Це, у свою чергу, позитивно впливатиме на економічний показник, розповідає чиновник. Другим позитивним бонусом стане захист міста:

"Якщо військові дії завдають шкоди об'єктам ЮНЕСКО, у нашому випадку це може бути Росія, то відбувається наступна процедура. Спочатку потрібно буде визначити заподіяні наслідки та збитки, ціну для повернення у вихідний стан. Наступний крок – це зібрані матеріали передати до суду, мабуть, що міжнародний рівень, який стягне з обвинуваченої сторони необхідну суму для компенсації втрат. На ці кошти йде відновлення місцевості у її початковий стан з усіма її елементами та фоновою забудовою, тому що це важливо для історичної цілісності", – йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах