Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів

Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів.

Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів. Фото: Maxar Technologies

Події
04 липня 2022 11:38

Острів Зміїний, після втечі окупантів, зараз фактично у "сірій зоні". Повного фізичного контролю над островом ми поки що не встановили. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на слова спікера Одеської ОВ Сергія Братчука в ефірі ТК "Україна 24".

За його словами, на даний момент острів знаходиться під повним вогневим контролем України, а фізичний контроль над ним встановлять, як тільки дозволить ситуація.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тим не менш, вимушена втеча гарнізону РФ з острова Зміїний - це серйозна поразка Москви на Чорному морі та втрата контролю над ним. Про це заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю каналу "Можемо пояснити". На його думку, Росія більше не повернеться до Зміїного і навряд чи тепер висадить десант в Одесі.




Як бігли окупанти з острова

За словами експерта Жданова, росіяни знали, що йдуть зовсім: була спалена вся техніка, включаючи зенітно-ракетний комплекс "Панцир 1С" за 15 мільйонів доларів.

На фото, зроблених з борту ворожого вертольота, якраз видно "Панцир-С1", станція радіолокації розвідки та цілевказівки П-18, а також апаратура дальнього зв'язку. Окупанти звозили сюди техніку протягом кількох тижнів, використовуючи великі судна та плавучі крани, пише "Думська ".

Острів розміром 500 на 500 м вони фактично перетворили на склад радіоелектроніки серед Чорного моря. Але коли по Зміїному почала працювати українська САУ "Богдана", загарбникам довелося терміново бігти вертольотами та швидкохідними катерами.

  • Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів фото
  • Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів фото 1
  • Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів фото 2

Поки що "сіра зона": що чекає Зміїний після втечі окупантів фото



Загалом російські окупанти під час проведення військової операції на Зміїному втратили чотири "Панцирі", два "Тори", реактивну систему залпового вогню "Град" та радіолокаційні установки. Як повідомляє Супільне, про це повідомила начальниця координаційного прес-центру сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, операція на Зміїному триває і завершиться лише після того, як українські військові переконаються у відсутності росіян на острові.

Що буде далі зі Зміїним

Як зазначає Жданов, на Зміїному не буде гарнізону України, бо він ризикує повторити ту саму долю, адже острів постійно перебуває під перехресним вогнем. Таку думку висловив і радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Фейгіну LIVE.

"Збройні сили України навряд чи Зміїний займатимуть. Мабуть, ми прилетимо туди, позначимо якийсь прапор. І те, я сумніваюся, що це потрібно робити, бо нам своя Чорнобаївка не потрібна", – сказав він.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах