Росіяни намагаються зірвати вступ Одеси до ЮНЕСКО

Росіяни намагаються зірвати вступ Одеси до ЮНЕСКО.

Росіяни намагаються зірвати вступ Одеси до ЮНЕСКО. Фото: accor.com

Події
24 сiчня 2023 14:06

У вівторок, 24 січня, у Парижі проходить сесія ЮНЕСКО, де одним із питань порядку денного є включення історичного центру Одеси до Основного списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє пресслужба міськради.

Під час сесії представники Росії намагалися внести поправку щодо виключення цього питання з порядку денного, проте її було відхилено.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тим часом МКІП, міська громада Одеси та постійне представництво України в ЮНЕСКО закликають до неупередженого розгляду українського досьє "Історичний центр міста-порту Одеса" на 18-й позачерговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відкритий лист оприлюднила прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зазначається у зверненні, завершальним етапом перед включенням об'єкта до Списку Світової спадщини є надання Міжнародною радою з охорони пам'яток та історичних місць (ICOMOS) рекомендацій суто технічного характеру щодо особливостей подальшого збереження об'єкту.

"На нашу подив, у своїх рекомендаціях від 11 січня 2023 р. ICOMOS вдався до політизації українського досьє, включивши в опис об'єкту інформацію про заснування Одеси "стратегічним рішенням імператриці Катерини II", якої не було в номінаційному досьє, поданому Україною 21 жовтня "Ми не можемо миритися з присутністю в документі, підготовленому Центром Всесвітньої спадщини з української номінації, відверто проросійських наративів, які суперечать аргументації оригінального українського досьє", - заявили в МКІП.

У відомстві наголосили, що неприйнятною є також рекомендація змінити назву об'єкта та виключити згадку про порт, роль якого є визначальною.

"Портові та припортові ділянки міста сьогодні є мішенню російського агресора, виключення їх із охоронної зони робить цей унікальний історичний район беззахисним. І дарує Росії інструмент для продовження свого продовольчого тероризму", - наголошується у відкритому листі.

МКІП та партнери закликають країни-члени Комітету Всесвітньої спадщини врахувати позицію української сторони та не дозволити використати ЮНЕСКО "для політичних маніпуляцій та прикриття російської агресії проти України".

"Ми наполягаємо на неупередженому підході до розгляду 18-ї позачергової сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО українського досьє "Історичний центр міста-порту Одеса" у первинно поданому Україною вигляді для включення до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою", – наголошують на підписі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах