Як одесити відзначили День вишиванки

Як одесити відзначили День вишиванки. || Фото: nikcenter.org

У четвер, 18 травня, в Одесі, як і по всій Україні, відзначили "День вишиванки". Цього дня українці з усіх міст одягають на роботу, навчання чи прогулянку національне українське оздоблення – вишиванку. Мета акції полягає у популяризації національних цінностей серед населення України. Чимало одеситів теж убралися у вишиванки. Також відбулись тематичні заходи.

Свято відзначають у третій четвер травня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

[telegram post="vgorode_odessa/72995" desc=""]

У прес-службі міськради зазначили, що у Міськсаду одразу три свята об'єднали одеситів: День вишиванки, День матері та День сім'ї. На заході відбувся модельний показ дизайнерського вбрання Одеського професійного ліцею технологій та дизайну, дефіле матусь із дітьми у вишиванках, а також виступи дитячих творчих колективів. Також на святі представили виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва "Територія незламності" та виступ одеських артистів.

 

Всі фото: t.me/odesacityofficial

Також багато хто прийшов відвідати зоопарк, адже для тих, хто у вишиванках, вхід був вільний.

А зранку в Одесі відбулася Вишиванкова хода із 12-метровим прапором України. Одеська молодь пройшла парком Шевченка від сцени "Мушля" до пам'ятника, де до учнівської молоді приєдналися курсанти університету внутрішніх справ. У заході взяли участь близько півтори сотні людей.

[telegram post="vgorode_odessa/72945" desc=""]

ІСТОРІЯ СВЯТА

День вишиванки має дуже цікаву історію, яка показує, як одна ідея може захопити уми сотень тисяч мешканців великої країни. Історія свята бере свій початок у 2006 році у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. В однієї із його студенток, Лесі Воронюк, виникла ідея організувати флешмоб. Вона запропонувала своїм однокурсникам у певний день прийти на пари у вишиванках. Ініціативу підхопили кілька десятків студентів та викладачі факультету.

Варто зазначити, що Лесю на цю ідею надихнув однокурсник, який відвідував заняття у вишиванці щодня. Згодом флешмоб поширився і на інші міста України. З кожним роком кількість людей, які відзначають це свято, почала зростати. Так, День вишиванки став популярним по всій країні і навіть за її межами.

 

Последние новости