Приготування голубців, які є однією із традиційних українських страв, внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одеської області.
Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру української культури.
Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
"Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише "конвертик" з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає!" – йдеться в повідомленні.
Фото: facebook.com/oocukodesa
Голубці готують на всій території Одеської області. Результати дослідження показали, що у Кодимському районі на півночі Одеської області під час приготування голубців на весілля господині групувалися та сідали по колу, за спільною роботою співали народні та обрядові пісні, а голубці "крутили" у великій кількості: до десяти горщиків по 8-10 літрів. Також приготування голубців на свята в Кодимському районі тісно перепліталося з музичною традицією клезмерської музики: коли на весіллі "старости" подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик.
Є свої традиції приготування голубців і в селі Глибочок. Там господині роблять начинку із трьох видів м'яса і тушкують страву в томатному соку домашнього приготування.
А ось на півдні Одеської області в селі Орлівка голубці називають "сармале" (від турецького "sarmale", тобто "обмотувати") і готують переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі із сіллю, щоб зробити більш м'якими та придатними до закручування. Начинку для таких голубців готують із рису, свинячого фаршу з додаванням цибулі, моркви, зелені та тушкують у казані на слабкому вогні.
Готують голубці, щоправда, під назвою "гушки" і в болгарському селі Городнє. За основу також беруть пропарене листя винограду, а ось начинку роблять із рису або булгуру з додаванням певних трав, наприклад, кропу, петрушки та м'яти.
Нагадаємо, Одеський обласний центр української культури зібрав понад 40 рецептів приготування борщу.