В Одесі цвіте Юдине дерево: де помилуватися

В Одесі цвіте Іудіне дерево. || Фото: Марія Чекарьова/Vgorode

В Одесі раніше, ніж зазвичай, розквіт багряник або церцис, більш відомий у народі як Іудине дерево. Vgorode розповість, де в Одесі шукати це красиве дерево.

Так, 11 та 12 квітня були побиті добові позначки максимальної температури повітря в тіні: +24,7 та +23,7 відповідно. При цьому вдень на сонці температура сягає +30 градусів і вище. Відхилення від середньої температури квітня коливаються від +5 до +11 градусів. Звичайно, дерева Юди, які є південними, почали цвісти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

По суті це багаторічний чагарник, який належить до сімейства бобових. Деревом Юди його називають тому, що саме на ньому, згідно з легендою, повісився цей біблійний персонаж. Після цього його квіти з білих перетворилися на фіолетові. До речі, фіолетовий колір традиційно вважається кольором скорботи та смутку у багатьох країнах.

Міськсад


Усі фото: facebook.com/igor.belov.7587

Дане дерево називають чи не головним в Одесі та місцевою сакурою. За всі ці роки воно стало символом весняного міста, візитною карткою. Пофотографуватися з ним пробував чи не кожен одесит бодай раз у житті.

Дерево висадили приблизно сорок років тому. Взимку 2021 року через снігопад у Міському саду зламався один із стволів Юдиного дерева, а кілька років тому ще один ствол був пошкоджений. Тому пропонуємо помилуватися деревом, поки воно ще збереглося.

Ботсад

Юдіне дерево в одеському Ботсаду. || Фото: facebook.com/Марія Кисельова

Шукати дерево потрібно на Старій території Ботсаду за адресою Французький бульвар, 87. Працює він з 11:00 до 17:00 щодня окрім понеділка.

Екскурсії (незалежно від кількості бажаючих) з вівторка до п'ятниці о 13:00; субота, неділя об 11:00, 13:00 Вартість квитка: дорослий 140 гривень, дитячий – 120 гривень.

Для організованих груп (від десяти осіб) у будь-який зручний час за попереднім записом за телефоном (098) 987-61-79. Фотосесії в оранжереї та дендрарії за попереднім записом по телефону.

Автовокзал

 

Неподалік місця, звідки відправляються автобуси, є невеликі деревця церцису. Звичайно тут фотосесію поки що не влаштувати, але це теж красиво.

Старозарний сквер


Небайдужі одесити висадили тут деревця майже десять років тому. Нині вони радують городян. Можна посидіти на лавці прямо над гарним квітучим деревом.

 

Усі фото Олександри Дедюліної

Соборна площа


Тут звичайно менше дерево розміром, ніж у Міськсаду, але теж дуже красиве. Його тут висадили комунальники "Міськзелентресту".

Будинок меблів

Зелена зона району Черьомушки також має свої деревця, правда поки що невеликі, але це лише питання часу.

Парк Перемоги

У популярному парку недалеко від Аркадії також можна знайти Юдине дерево. Саджанці молодих дерев також посадили у 2019 році.

Последние новости