Скільки років Одесі: п'ять версій, про які ти не знаєш

Ладиженський Г. А. «Хаджибей». 1899 рік. Олія, полотно. Одеський художній музей

Цього року 2 вересня Одеса відзначає 230-річчя. Наскільки коректною ця дата міркують уже не перший рік. У світі прийнято вести літозлічення населених пунктів з моменту їхньої першої згадки. І хто знає, можливо незабаром ми відзначатимемо День Народження міста зовсім в інший день та з іншою датою.

Так, одеський історик Андрій Красножон упевнений, що нашому місту може бути 2600 років! Про інші версії Дня Народження Одеси, читайте нижче:

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Одесі 230 років

На даний момент офіційно ми вважаємо правильним відлік від знаменитого указу про заснування порту на місці поселення Хаджибей, виданому російської імператрицею Катериною II.

Однак у 2017 році геологи та історики виявили фундамент Хаджибейського замку, який брали штурмом навесні 1794 року російські війська під керівництвом отамана Головатого та де Рибаса. Це означає, що наші землі, іменовані тоді Хаджибеєм, були повноцінним поселенням, а не порожнім схилом. На рескрипті Катерини вона доручає де Рібасу організувати дома Одеси військову гавань, щоб у неї заходили як російські, а й іноземні судна. І, насправді, там немає жодного слова про заснування міста, тим більше 2 вересня. Указ про розвиток міста підписали 27 травня 1794 (7 червня за новим стилем).

Але радянсько-імперська традиція вважати, що місто заснувала Катерина, зміцнилася у свідомості людей досить сильно.

Одесі 229 років


Якщо відраховувати від моменту, коли місто Хаджибей стало Одесою, то це буде з 1795 року. Так, нинішня назва міста вперше зустрічається в указі про затвердження штату соляного магазину, підписаного 10 (21) січня 1795 року.

Втім, Білгород-Дністровський перейменовували більше десяти разів, проте він веде своє літозлічення від давньогрецької Тири і вважається одним із найстаріших міст Європи.

Одесі чи Хаджибею 609 років

Так, якщо вірити цій версії, то 19 травня Одесі виповнилося стільки років. Як ми вже згадували, за світовими правилами вік міста визначається за датою першої згадки про нього в авторитетних письмових джерелах. У 1415 році в польській хроніці Ян Длугош згадує порт Коцюбеїв (зустрічаються також назви Гаджибей, Качибеєй, Коцюбеєєв), з якого було отруєно хліб в осаджений сином османського султана Мусою Константинополь. Цю версію підтримали захисниця мови Юлія Карабаджак, пресофіцер 126-ї бригади ТрО Віталій Гілевич та блогер Дем'ян Ганул.

Щоправда варто відзначити, що сама хроніка Яна Длугоша не відрізняється суворою достовірністю, оскільки згідно з іншими джерелами Муса загинув у 1413 році, а Константинополь ніким не був обложений у цей час.

Хаджибею 373 роки

У фундаментальній роботі французького картографа де Боплана "Опис України" 1651 року Хаджибей не згадано, але на карті, що додається до неї, нанесені руїни поселення Koczubi H. y. D. Деякі історики вважають, що саме ця дата є найбільш коректною, хоча згадки про Хаджибея були в історичних документах є і до цієї дати.

Гавані Істріан 2500-2600 років

Місце, яке займає Одеса, було відоме і населене ще у II столітті нашої ери. Арріан, Каппадокійський імператор, за велінням Римського Імператора Адріана оглядав береги Чорного моря, знайшов тут поселення і корабельний притулок істрійських мореплавців – гавань істріян. А за шість століть до нашої ери тут існувала грецька колонія Istrion (Istrian) та гавань Isiakon (Isiaka), згодом порт Skopeli.

Причому залишки старожитностей (вази, глиняний посуд, амфори, чаші), що періодично виявляються в землі при будівельних роботах у різних частинах міста, що належать до грецької доби володіння чорноморським узбережжям, дають матеріальні докази існування на місці Одеси давньогрецьких поселень, які торгували з давньогрецьких поселень.

Так, у 2008 році, коли Приморський бульвар реконструювали, археологи виявили під ним залишки давньогрецького поселення, вівтар верховного бога Зевса, уламки амфор, кераміки та старовинні монети.


Замість P. S.

Насправді таких версій існує більше, ніж ми можемо уявити і за бажання можна доводити їх скільки завгодно. Очевидно, що нинішня дата Дня міста має скоріше символічний характер, ніж історичний. Але дорослі, як казав Маленький принц із книги Антуана де Сент-Екзюпері, дуже люблять цифри. Набагато важливіше те, що ми, одесити, любимо своє місто, скільки б йому не було років. Зі святом, рідна Одеса!

Последние новости