Вперше з 2015 року: Україна повернула контроль над "вежами Бойка" у Чорному морі

Вперше з 2015 року Україна повернула контроль над "вежами Бойка" в Чорному морі. || Фото: unian.net

Україна повернула під свій контроль нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі, відомі як "вишки Бойка". Про це повідомляє пресслужба ГУР Міноборони.

"Унікальну операцію щодо встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема, під контроль було повернуто бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" та СПБУ "Сиваш", – йдеться у повідомленні. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними ГУР, під час операції спецназам вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відслідковувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї із фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецназівцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак зазнав поразки і змушений був відступити, повідомили в ГУР.

[telegram post="vgorode_odessa/79068" desc=""]

"Вишки Бойка" – це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі. Назву отримали після статті 2011 року Олексія Шалайського та Юрія Ніколова "Вишка для Бойка", в якій повідомлялося про закупівлю платформ за завищеними цінами Міністерством енергетики, очолюваним Юрієм Бойком.

Росія окупувала вежі у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики та для розміщення коштів РЛС.

За даними британської розвідки, "вишки Бойка" у Чорному морі є стратегічними об'єктами. Вони використовуються як передові бази для військ.

Влітку 2022 року Україна завдала ударів по вежах.

 

Последние новости