Майже 16,5 мільйона гривень збитків: правоохоронці завершили слідство у справі депутата Одеської облради

Затримання депутата Одеської облради. || Фото: nabu.gov.ua

У четвер, 20 червня, САП та НАБУ завершили слідство у справі щодо розкрадання державних коштів під час облаштування вуличного освітлення в Одеській області.

Про це повідомили у пресслужбі САП.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Фігурантами справи є депутат Одеської облради, ексголова однієї з територіальних громад Одеської області та директор підконтрольного депутату облради товариства. Їхні дії завдали державі збитків на суму 10,4 мільйона гривень.

За даними слідства, у 2018 році депутат Одеської облради уклав із селищним головою однієї з територіальних громад низку договорів на виконання робіт з облаштування вуличного освітлення в обхід тендерних процедур та поза конкурентним полем із підконтрольним йому товариством.

Предмет закупівлі штучно розділили на частини. Вартість робіт за кожну частину окремо не перевищувала 1,5 мільйона гривень, але договори уклали без застосування електронної системи закупівель. Це дозволило підряднику у понад шість разів завищити ціну світильників вуличного освітлення.

У подальшому депутат облради організовував підроблення актів приймання виконаних будівельних робіт, до яких включили неправдиві відомості щодо понесених витрат. Унаслідок цього на рахунок його підприємства безпідставно перерахували шість мільйонів гривень.

Згодом викрили ще один епізод – на суму 10,4 мільйона гривень.

Загалом у 2018–2020 роках фігуранти своїми протиправними діями завдали державі збитків на суму 16,4 мільйона гривень.

Дії порушників кваліфікували як зловживання владою або службовим становищем (частини третя статті 28 та частина друга статті 364 Кримінального кодексу України) та службове підроблення (частина перша статті 366 Кримінального кодексу України).

За вчинене їм загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років. В Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначено, що роботи виконувала компанія "Укрмежбуд". Цю фірму заснував та був її керівником депутат Одеської облради Микола Дерев'янко.

Последние новости