У Верховній Раді провалили голосування за перейменування низки міст, зокрема Южного Одеської області

Результати голосування за перейменування населених пунктів. || Фото: facebook.com/lozynskyi.roman

У середу, 18 вересня, депутати Верховної Ради України провалили голосування за дерусифікацію назв 333 населених пунктів України, зокрема міста Южного Одеської області.

Про це повідомив нардеп, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Проєкт постанови підтримали лише 208 народних обранців, троє виступили проти, п'ятеро утрималися, а ще 75 не брали участь у голосуванні.

"Парламент провалив історичний шанс викинути з карти України все те, що було нав'язано Москвою протягом століть поневолення. Неформальне об'єднання "Депутати московського патріархату" всіма правдами та неправдами накрутили колег, тому на табло лише 208 голосів. Це тотальна ганьба для України. Це реванш", – зазначив представник Верховної Ради.

Після провалу голосування прихильники перейменування заблокували трибуну, наполягаючи на повторному розгляді питання парламентом. Після цього керівництво Верховної Ради скликало погоджувальну раду.

"Як компроміс було вирішено із загальної постанови прибрати декілька міст, включаючи такі, як Южне, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове, Первомайськ. Голосування завтра. Тобто ті міста, які не увійдуть у загальну постанову, реєструватимуться окремими постановами, і депутати зможуть подавати свої альтернативи до них", – пояснив депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, у березні поточного року комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення щодо перейменування міста Южного Одеської області на Порт-Аненталь. Остаточно схвалити нову назву мала сесія Верховної Ради.

Жителі Одещини сприйняли нову назву іронічно. У соцмережах про Порт-Анантель з'явилося чимало мемів і жартів, зокрема й не дуже пристойних за змістом.

Наприкінці квітня депутат Верховної Ради Степан Чернявський повідомив, що Южне поки не перейменовуватимуть. За словами народного обранця, це питання 25 квітня зняли з розгляду Верховної Ради, а місцеві виборці пропонують перейменувати Южне не на Порт-Аненталь, а на Південне.

Последние новости