Зберігай у закладки: сім морських курортів Одеської області, де варто побувати

П'ять морських місць на Одещині, де варто побувати - фото схили Чорного моря

П'ять морських місць на Одещині, де варто побувати - фото схили Чорного моря

Дозвілля та їжа
23 квiтня 2021 09:01

Одеська область – це не лише знамените місто-герой Одеса, а й більше сотні кілометрів диких пляжів, де наодинці з природою можна чудово відпочити від життєвої метушні.

Розкажемо вам про кілька таких місць, які варто відвідати всім українцям і не тільки.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Приморське

Фото: ПриморськеФото: Приморське

Село Приморське – це найпівденніший курорт Одеської області. Перебуваючи за 15 кілометрів від гирла річки Дунай, ця місцевість входить до складу Дунай-Дністровського біосферного заповідника.

Сюди приїжджають не лише насолодитися спокійним та спокійним відпочинком на пляжі, а й з метою оздоровлення у місцевих солоних озерах. Багатьох приваблюють визначні пам'ятки популярних курортів, розташованих поблизу: порту Ізмаїл, Вилкове (українська Венеція), озера Сасик.

Це хороша можливість відпочити поблизу моря, а також урізноманітнити своє дозвілля незабутніми екскурсіями на території заповідника, рибалкою на Дунаї, плаванням на каяках численними канальцями, рідкісною живністю.

Відстань від Одеси: 211 кілометрів

Як доїхати: рейсовим автобусом від площі Старосенної або машиною

Лебедівка

Лебедівка Фото: ЗатокаЛебедівка Фото: Затока

Лебедівка – село в Татарбунарському районі Одеської області, яке знаходиться на березі лиману Бурнас та Чорного моря.

Лебедівка оточена дубовим та сосновим лісом.

Тут є два види пляжу: один розташований під урвищем поряд з базами відпочинку і не дуже широкий (5-25 метрів), другий - трохи осторонь курорту і складається з піщаної коси завдовжки 53 кілометри, яка поділяє Тузловську групу лиманів від Чорного моря. ширина пляжу (від 40 до 120 метрів). З одного боку курорту є лікувальний лиман Бурнас. З обриву (мису Бурнас) відкривається шикарний краєвид на Чорне море, Тузловську косу та лиман.

Bad Burnas - так називалася раніше Лебедівка. Подихати унікальною сумішшю лісового, морського, степового повітря та високо йодованими випарами озера Бурнас приїжджав король Румунії та голова Польщі Юзеф Пілсудський, а також російські дворяни та вельможі.

Відстань від Одеси: 112 кілометрів

Як доїхати: у курортний сезон прямий маршрут із Одеси працює щодня. Автобус проїжджає через Затоку, Сергіївку, Миколаївку, Курортне. Відправлення автобуса з залізничного вокзалу. Дістатися можна і машиною.

Курортне

Фото: КурортнеФото: Курортне

Курортне – село, розташоване на берегах Чорного моря та Шаболатського лиману біля Будацької коси.

Село знаходиться на високому урві, з якого відкриваються мальовничі краєвиди. Відпочинок можна поєднати із грязьовим лікуванням біля місцевого лиману.

У селі є розвинена інфраструктура - магазини, кафе, бари, аптеки. У центрі є продуктовий базар і промтоварний ринок. У селищі завжди можна купити свіжі фрукти, овочі, ягоди за сезоном, вирощені на місцевій території та за доступні ціни.

Відійшовши на околицю Курортного, можна опинитися на дикому та пустельному пляжі з мінімальною кількістю відвідувачів

Відстань від Одеси: 89 кілометрів

Як доїхати: з Одеси проїздом ходять три рейсові автобуси. Ще один варіант – особисте авто

Затока

Затока Фото: Бессарабія ІнформЗатока Фото: Бессарабія Інформ

Затока – найвідоміший центр туризму та відпочинку в Україні. Чим курорт так сподобався відпочиваючим?

Курорт Затока знаходиться на косі, що розділяє Чорне море та Дністровський лиман. Пляжі широкі, піщані, без урвищ. Пологе дно зручне для купання дітей.

Сюди легко дістатися, а також добре розвинена інфраструктура. Є кафе, бари, ресторани, базар, дітям подобається місцевий аквапарк. На пляжі можна зустріти атракціони, надувні гірки та батути. Це поєднання можливості тихого відпочинку далеко від міського шуму та наявність розваг для молоді, дітей та навіть пенсіонерів.

У сезон курорт буквально розквітає: з усіх боків приваблює запах ароматної їжі, вечорами грає запальна музика, а центральною алеєю прогулюються задоволені туристи. До речі, кухня в місцевих ресторанах багата на асортимент і різноманітність: мангал-меню, суші та роли, морепродукти, вегетаріанські страви, одеський колорит.

Відстань від Одеси: 60 кілометрів

Як доїхати: найдешевше електричкою. Зі станції "Привоз" курсує кілька маршруток, відправлення кожні 20 хвилин

Санжійка

Кіношний маяк під Чорноморськом Фото: Володимир ЗлацькийКіношний маяк під Чорноморськом Фото: Володимир Злацький

Санжейка – це невелике село на Одещині, розташоване на березі Чорного моря між Чорноморськом (Іллічівськом), Грибівкою та Затокою.

З обривів біля Санжейки відкривається захоплюючий дух вид на море, Грибівку, село Санжейку і Санжейський маяк, що видніється вдалині, – одну з визначних пам'яток села.

У цьому районі Чорного моря зустрічаються підводні течії з Босфорської та Керченської протоки, що може бути небезпечним для суден, що проходять. У 1792 році для попередження аварії корабля був заснований військовий пункт Санджак, що складався з сторожової вежі і землянки. У 1921 році на цьому місці збудовано Санжейський маяк. Море підмиває берег зі швидкістю близько одного метра на рік, тому маяк переносили вже кілька разів, через що його іноді називають "втікаючим маяком". 1956 року спорудили нинішню будівлю Санжейського маяка. Тому 2010 року будівлю маяка перенесли приблизно на 100 метрів від берега. У дещо зміненому вигляді маяк працює і зараз.

Відстань від Одеси: 35 кілометрів

Як доїхати: Автобуси на Санжейку з Одеси вирушають із автостанції "Привоз". Це маршрути: Одеса – Грибівка. Автобус з Одеси на Санжейку відправляється через кожні дві години.

Фонтанка

Фото: ФонтанкаФото: Фонтанка

Фонтанка – одне з найбільших сіл на Одещині на березі Чорного моря. Тут сподобається тим, хто любить облагороджені пляжі, розваги та шопінг.

У Фонтанці функціонує один із найбільших торгово-розважальних центрів України – "Рів'єра". За голосуванням відвідувачів, ТРЦ Рів'єра було визнано найкращим торговим центром регіону. Заняття для душі там зможе знайти кожен. Крім різних бутіків, у центрі працює боулінг, картинг, кінотеатр, більярд, Леопарк та гіпермаркет Ашан. Влітку відкриється розважальний парк на парковці з амфітеатром, мотузковим парком, басейном, фудкортом та спортивними майданчиками.

Відстань від Одеси: 12 кілометрів

Як доїхати: курсує багато маршруток до Фонтанки, часто проїздом до Південного. Є безкоштовні маршрути ТЦ "Рів'єри", які ходять між центром Одеси та селищем Котовського.

Південний

Південний Фото: Горецька НаталіяПівденний Фото: Горецька Наталія

Південне – місто на Одещині на узбережжі Чорного моря, поблизу кордону з Миколаївською областю.

Раніше ми вже розповідали про переваги відпочинку тут.

Якщо стисло, то це місто з чистим широким пляжем, красивими схилами та масою розваг. Тут є десь прогулятися ввечері після морського відпочинку. У кроковій доступності: магазини, дискотеки, кафе, кіно, спортивні та дитячі майданчики.

За 10 км на схід від міста знаходиться курорт та виноградники Коблево, де також є великий аквапарк.

Відстань від Одеси: 45 кілометрів

Як доїхати: з Одеси курсують маршрутки кожні півгодини. Машиною із міста їхати приблизно 40 хвилин.

Читайте також: сім місць для кемпінгу на Одещині.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах